Како се прави производството на челичен лим?

sac-ureticileri

Како се прави производството на челичен лим?

Челикот е меѓу најпотрошените материјали во светот во минатиот век. Годишната потрошувачка на челик во светот се проценува на 750 милиони тони во просек. Промената на потрошувачката на пластика и железо и челик ја одразува и економската состојба на таа земја. Ако потрошувачката на челик се зголемува, тоа укажува на зголемување на инвестициите направени во земјава или на зголемување на индустриското производство. Светската просечна потрошувачка на челик по глава на жител е околу 225 кг.

Çeliğin yapı sektörü ve imalat sanayinde bu kadar önemli olmasının ilk etkenlerinden neredeyse %100 geri dönüştürülebilir olmasıdır. Ayrıca karbon salınımı son yıllarda da alınan önlemlerle 1960’lı yıllara göre neredeyse yarı yarıya kadar düşmüştür. Bu durum çelik üretiminin çevre dostu olması ve sürdürülebilirliğini göstermektedir.

Исто така наречени јаглеродни челици. Зошто тие се толку најпосакувани од челичните конструктивни и индустријата? Поради својата структура, јаглеродните челици лесно се обликуваат, заваруваат, односно лесно се спојуваат, а како што споменавме претходно, лесното рециклирање на металот е меѓу причините за предност.

sıcak haddeleme işlemi
процес на топло валање

Историја на производство на челик

Кога ќе ја погледнеме историјата на производство на јаглеродни челици, знаеме дека тоа започнало околу 2000 година п.н.е. околу Централна Азија. Гледаме дека бронзата била широко користена и комбинирана со железо за производство на алати и оружје.Тоа значело и почеток на железното време. Во овој период кованото железо го користеле тогашните ковачи така што го загревале железото и го ковале на наковалната. Добиеното железо беше тврдо, но можеше да се обликува со чекан.

sıcak haddelenmiş rulo
топло валана калем

Хемиски својства на јаглероден челик

Она што често е погрешно разбрано за јаглеродниот челик е дека тој не е само метал направен од јаглерод. Терминот јаглероден челик всушност се однесува на челик кој содржи други материјали со содржина на јаглерод во челикот додека се произведува. Најзастапен елемент во секој челик е железото. Кога ја гледаме хемиската структура на челикот или металот, елементите во него се јаглерод, се додаваат манган, алуминиум и други елементи. Ова производство на челик е генерално групирано во три категории: нискојаглеродни челици, средно јаглеродни челици и високојаглеродни челици.

Ниско Јаглерод челик – Другото име на овие челици е мек челик. Нискојаглероден челик има јаглероден сооднос од % 0,04 и % 0,3. Многу лесно се заварува, обликува и витка и сече. Нискојаглеродните метали не се кршливи. Погодни се за пресување поради нивната соодветност за обликување. Нискојаглеродните челици обично се користат во автомобилската индустрија и машинската индустрија.

Среден Јаглеродни челици– Средно јаглероден челик, % има 0,31 – 0,6 јаглерод. Средно јаглеродните челици се поотпорни на сечење и заварување. Калењето и жарењето на металот се врши со разредување, односно стврднување.

Високо Јаглеродни челици – Јаглеродниот сооднос на високојаглеродните челици може да биде до 1,5 отсто. Покрај тоа, неговата цврстина е зголемена со други елементи додадени на високојаглеродниот челик. Челикот со овој квалитет често се нарекува „челик за алат“ и е неверојатно тврд и кршлив. Термичката обработка ги прави овие челици кршливи, но алатките направени од овој метал се многу издржливи.

Ултра високојаглеродни челици - Има најголема содржина на јаглерод со содржина на јаглерод од приближно % 1,4-2,0. Тие се челици со висока цврстина што можат да се калат. Повеќето челици со содржина на јаглерод поголема од % 2,5 се направени со употреба на металургија на прав.

Хемиска структура на челичен лим

Главната суровина на челикот е железото. Постојат два вида железо во природата: железна руда од магнетит и железна руда од хематит. Наменет е да го намали јаглеродот содржан во железната руда преку реакција со кислород.

Dünya karbon çelik üretimi toplam dünya çelik üretiminin %85 inden fazlasını oluşturmaktadır. Son yıllarda demir çelik geri dönüşümünün artması ile çelik üretiminde demir cevherinden hurda kullanımına yönelme başlanmıştır. Çelik üretiminin en büyüğü Çin olarak görünmesini yanında Dünya hurda fiyatlarını belirleyen de Amerikadır. Çelik üretiminde hurda kullanımı çelik üreticilerinin maliyetlerini düşürmeye yönelik avantajlar sağlamıştır. Hurda çeliklerden yüksek kaliteli çelik üretmek mümkündür. Hurda fiyatları değiştikçe цени на челичен лим исто така се менува.

Оценки на челик

Други елементи како што се манган, силициум диоксид, алуминиум, бакар, хром или никел се додаваат за да се промени квалитетот на челикот. Елементите додадени на јаглеродните челици ја зголемуваат јачината и ја одложуваат оксидацијата. Покрај тоа, додавање на хром и никел нерѓосувачки челик ја обезбедува функцијата. За производство на челичен лим, откако ќе се намали вредноста на јаглеродот и ќе се додадат други елементи според саканата цврстина, се истура во контејнерите каде што ќе се обликува. Во последниве години, производителите на лим претпочитаат континуирано леење, што е вид на лиење. Континуираното лиење е многу поефикасно од другите методи и во однос на производствениот капацитет и брзината. Континуираното лиење обично се користи од производителите на рамни производи.

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик