Како се произведува челикот?

Како се произведува челикот?

производство на челик и методите на производство на челик значително се подобрија со појавата на потребата за индустриско производство во доцните 1800-ти. Сепак, новите методи сè уште се потпираат на употребата на кислород за да се намали содржината на јаглерод во железото.

Денес, за производство на челик се користат рециклирани, отпадни материјали, како и традиционални суровини како железна руда, јаглен и варовник. производители на челик Челикот генерално се произведува на два начина, основен кислороден челик и електрични лачни печки, овие методи се користат во скоро сите во челичарници се користи.

Paslanmaz sac üretimi
Производство на нерѓосувачки лимови

Ајде да го испитаме производството на челик како неколку чекори:

Првиот чекор, производството на железо, ги вклучува суровите влезови на железна руда, кокс и вар топени во високи печки. Стопеното железо, наречено и врел метал, сè уште содржи 4-4,5 проценти јаглерод и други нечистотии што го прават кршлив.

Постојат два главни методи за производство на челик во првата фаза: (Основна кислородна печка, BOF) и посовремени (Електрична лачна печка, EAO) методи. Методите BOF додаваат рециклиран отпаден челик во стопеното железо во печка за мешање.

На високи температури, кислородот се пумпа низ металот со голема брзина, намалувајќи ја содржината на јаглерод на 0-1,5 проценти. Сепак, методот EAO комбинира остатоци од рециклиран челик користејќи електрични печки со висока моќност (температури до 1650 C) за да се стопи металот и да се трансформира во висококвалитетен челик.

sıcak haddelenmiş rulo
топло валана калем

Изработката на челик во втора фаза вклучува обработка на стопен челик или течен челик, произведен со двете методи BOF и EAO за прилагодување на составот на челикот. Ова се прави со додавање или отстранување на одредени елементи и/или манипулирање со температурата и производната средина. Во зависност од типовите на челик што се сака да се добие, може да се користат следните процеси на производство на челик во втората фаза:

 • да се измеша
 • Тенџере
 • кофа инјекција
 • намалување на гасот
 • Прилагодување на составот со пена од аргон затворено со дување кислород
sıcak haddeleme işlemi
процес на топло валање

Континуирано лиење е истурање на стопен челик во калапи, во кои тенок слој од челик се истура во изладен калап за да се зацврсти. Зацврстениот челик се повлекува со помош на ролери. За време на тркалањето, челикот целосно се лади и зацврстува. Сечете до саканите должини во зависност од апликацијата; Се образува во листови за рамни производи и во заготовки за долги производи. Во оваа фаза, важна е ширината на калапите во кои се истура течниот челик. Ако се произведе рамен лист, тој треба да се истури во калапи наречени плочи.

Во почетното формирање, лиениот челик потоа се отстранува во различни форми, обично со топло валање, за да се отстранат дефектите на лиење. Валањето се врши за да се обезбеди посакуваната форма и квалитет на површината. Топло валани производи се поделени на рамни производи, долги производи, цевки без шевови, профили за тркалање или специјални производи.

Производителите на челик конечно ќе го донесат челикот во неговата конечна форма со техники на тркалање, каде што му ја дава конечната форма и својства на челикот. Овие техники вклучуваат:

 • Формирањето под точката на рекристализација на металот (ладно валање) влијае на механичката промена.
 • Греење
 • калење
 • Позловен (галванизиран) доколку се бара
 • Површински третман
 • Пакување
çelik tavlama işlemi
процес на жарење на челик
грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик