Кратенки за елементи

kimyasal elementler ve sembolleri, çelik kimyasal analiz sembolleri, çelik sac kimyasal özellikleri, çelik kimyasal özellikleri,çelik mekanik özellikleri
Кратенки и симболи што се користат за хемиски елементи
Елемент на симбол
В Јаглерод
мн манган
П Фосфор
С Сулфур
Си Силикон
Земете Алуминиум
В Бакар
Н Азот
ТОЈ Е Кислород
Х Водород
Ca Калциум
Ти Титаниум
В Ванадиум
кр Хром
Ни Никел
п.н.е Молибден
nb Ниобиум (колумбиум)
Б Бор
Г. калај
Фе Железо
Zn Цинк
стр Куршум
кец на десетка Арсен
В Волфрам
Зр Циркониум
Рдо сила на принос
Рм цврстина на истегнување
Рстр0.2 Јачина на принос на висока температура
БХ2 Тече по загревањето
количина на зголемување на силата
А Издолжување (%)
А5 Издолжување (Л= 5,65x√S0)
А50 Издолжување (Л= 50 мм)
А80 Издолжување (Л= 80 мм)
А100 Издолжување (Л= 100 мм)
А200 Издолжување (Л= 200 мм)
С0 Површина на пресек на тест прачка (mm²)
Л0 Почетна должина на мерач на тест стап
Д Номинална дебелина (мм)
т тон
р Стапка на трајно издолжување
n Експонент на издолжување-стврднување
Ра Површинска грубост (µm)
Пуч Тест на удар
КВв Енергија на удар, џули (J)
темп. Температура за тестирање (˚C)
Преклопување тест за превиткување
kmy Радиус на преклопна мандрела
kmch Дијаметар на преклопна мандрела
повеќето. попречна тест прачка
големина. Надолжен тест стап
HRB Тврдост на Rockwell-B
мин. Најмалку
макс. Повеќето
= Еднакви
< Мали
помала или еднаква
> Големо
поголема или еднаква
грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик