Стегач покрив

Што е покривот Кенет?

Што е Кенет Ценет? : Денес, разновидноста на материјалите за обложување што се користат во зградите е зголемена. Покривот со шевови е најкористениот покривен материјал.
Изборот на вистинскиот материјал за обложување на покривот на челичната конструкција треба да обезбеди услови како материјалот да биде издржлив, долготраен, економичен, погоден за неговата намена и естетски.
Карактеристиките на покривните материјали треба да бидат добро познати.
Неизбежно е челичните покриви, кои се користат за покривање на некои области, да бидат изложени на атмосферска корозија.
Атмосферската корозија е поважна од сите други видови на корозија и во однос на трошоците и заштедата.
Атмосферската корозија варира во зависност од географските региони и локалните услови.
Стапката на корозија може да биде повисока во регионите каде што индустриското загадување е интензивно отколку во другите региони.
Познато е дека челичен материјал кој се наоѓа блиску до морето и оддалечен 24 метри кородира 12 пати побрзо од челик кој се наоѓа на 240 метри.

ЗОШТО КЕНЕТ ПОКРИВ?

Забележано е дека челичната конструкција трпи значителни загуби со тоа што е изложена на корозија во индустриските капацитети каде што производството се врши со хемикалии, а покривниот материјал станува неупотреблив.
Познато е дека важен проблем на покривните материјали е кондензацијата што се јавува под материјалот за обложување поради температурната разлика помеѓу внатрешната и надворешната средина.
Како што пареата формирана за време на производството во производствената просторија се кондензира на ладните површини на покривот, капки вода се појавуваат во внатрешноста на зградата и овие капки влијаат на покривниот материјал.
Тоа е чест случај особено во текстилните фабрики.
За да се спречи проблемот, треба правилно да се изберат деталите за апликацијата, да се користи соодветен изолационен материјал под облогата, да се заштити изолациониот материјал од влага и пареи и да се обезбеди континуирана и ефективна вентилација внатре во зградата и под капакот ќе ги намали ефектите од корозија.
Посебни материјали се користат за изолација на покривот, а најчесто користени се камена волна, стаклена волна, полистирен и полиуретански лимови.
Треба да се користат полиестерски листови засилени со стаклени влакна за киселинските пареи да не влијаат на фиброзните материјали.
Кога врне дожд или град во згради со покривни материјали на база на метал, бучавата е премногу вознемирувачка за да се работи внатре.
За ова, се препорачува да се користат влакнести материјали кои ќе го апсорбираат звукот.
Во зградите покриени со материјали со висока топлинска спроводливост, удобноста при работа внатре се намалува; Познато е дека значително се зголемени трошоците како греење и ладење.
Познато е дека кога не се применуваат правилните детали за вентилација на материјалите за обложување на база на битумен направени на дрвени покриени покриви, се јавува формирање на мувла на површините кои со текот на времето доаѓаат во контакт со дрвото.
Погоре опишаните ситуации се должат на тоа што материјалите за обложување не се соодветно избрани, а не се применуваат потребните изолациски материјали и системи.
Во студијата има за цел да придонесе за избор на материјали за обложување според дизајнот на објектот, без разлика дали станува збор за станбен или индустриски објект, со објаснување на својствата, тежините на единицата, моменталните цени, предностите, недостатоците и проблемите во примена на покривни материјали.

 

Материјали за обложување што се користат во покриви

 

Материјалите за обложување што се користат во покривите се разновидни и се поделени во шест групи, метал, глина, цемент, битумен, пластична основа и други материјали, според материјалот што ја сочинува содржината.
Во оваа студија ќе се испитаат својствата на најчесто користените материјали за обложување во групи на материјали.

Критериуми што се земаат предвид при испитување на перформансите на покривните материјали

При анализата на перформансите на материјалите за покриви Кенет, димензиите, тежината, цврстината, единечната цена, топлинската спроводливост, звучната спроводливост, содржината на материјалот, условот за изолациони материјали што се користат, видот на конструкцијата (како зграда, сала структури), водонепропустливост, замрзнување-одмрзнување, корозија, отпорност на пожар, склопување и транспорт, итн. Беа земени предвид различни критериуми.

Предности и недостатоци на покривните материјали за шевовите

Дали системот за носење е дрвен, армиран бетон или челична конструкција е важно при изборот на материјал за обложување. Изборот на покривниот материјал зависи од карактеристиките на системот за носач.

Материјалите за обложување базирани на челик обично се користат во индустриски згради.

Метални и челични плочки

Металните плочки обложени со цинк се челични плочи со дебелина од 0,40 mm обложени со легура на цинк во облик на притисок и/или обложени со акрилна боја.
Тежи 5 kg/m2 и има димензии 810 mm x 3000 mm. Неговата цена е приближно 35 TL/m2.
Има долг животен век и време на употреба (40-50 години). Отпорен е на корозија и има акрилно обложени површини кои спречуваат формирање на алги и габи.
Не мувла, не пука, не се троши, не се запали, не замрзнува и е отпорен на оган. Погоден е за употреба на стрмни покриви (од 10° до 90°). Отпорен е на избледување поради неговата специјална облога за боја.
Покривот на шевовите е долготраен.
Тоа е минимално под влијание на хемиски супстанции во атмосферата. Инсталирањето е лесно и брзо.
Почвата е прилично лесна во споредба со плочките.
Обезбедува економичност во системот за носач на покривот.
Тоа е естетско, има различни бои.
Бидејќи секоја плочка е фиксирана на покривот посебно, невозможно е да влезат птици и инсекти; им го отежнува влезот на крадците.
Вредностите за пренос на топлина и звук се високи. Изолира против влијанијата на влага, топлина и звук.
Цената на покривот на стегачот е ниска.
Цената за примена со топлинска изолација е 50 TL/m2. Commona ја зголемува мојата номинација и неговата изработка е ниска.

Еднослојна метална плочка

Можат да се произведуваат во саканата големина. Станува збор за покривен материјал кој е отпорен на оган, лесен, водоотпорен, незапалив, не е зафатен од студено време, не дава отпад при склопување и употреба и обезбедува економичност во системот за носење на покривот поради неговата леснотија.
Вредностите за пренос на топлина и звук се високи. Потребна е изолација од ефектите на водата, звукот и температурата.

Цинк покриви - Трапезоидна SAC

Цинк плочи - трапезоидни листови се класифицирани според нивната дебелина. Обично е достапен во чинии со тежина од 5 kg/m2 и 1000 mm x 2000 mm. Неговата цена е приближно 30 TL/m2. И покрај тоа што на него со текот на времето се формира сиво-бел слој, како што е цинковата 'рѓа поради атмосферските ефекти, корозијата на материјалот е тешка. Солта и киселинските пареи го уништуваат цинкот, намалувајќи го неговиот животен век, така што неговиот животен век може да се скрати на места блиску до морето.

trapez-sac
трапезоиден лист

Поцинкувани челични плочи - сет покрив

Челична плоча со дебелина од 0,40 mm – 1,2 mm; Цинк обложен со метод на топло галванизирање. Може да се произведува до должина од 12000 mm. Обично се користат трапезоидни поцинкувани лимови од 0,50 mm. Тежи 5 kg/m2. Неговата цена е приближно 4000 TL/тон.
Широко се користи во индустриските структури.
Поцинкуваните трапезоидни челични лимови се долготрајни. Облогата од цинк не се распаѓа кога се превиткува. Лесно за боење. Црните плочи не се погодни за употреба на покриви. Не се претпочитаат црни лимови бидејќи за кратко време рѓосуваат.
Трапезоидните листови се лесни за носење поради малата тежина, а нивното склопување е практично. Не се скрши или деформира за време на транспортот и транспортот. Отпорен е на оган и топлина. Тоа заштедува време и труд.
Лесно може да се расклопи и состави на различни места без да се влошува.
Ефектот на свиткување е σem=1200 kg/cm2.
Има повисоки вредности на јачина во споредба со другите типови покриви.
Тоа заштедува на трошоците за греда и ограда. Дури и ако се користи како еден слој без топлинска изолација или слоевит со поставување на топлинска изолација помеѓу два трапезоидни листови, за ова треба да се претпочита сендвич панел на покривот.
Звучната и топлинската изолација е многу слаба.
Не може да се користи во станбени згради.
По склопувањето, неопходно е да се обрне внимание на локациите на дупките. Може да се протега и издолжува при температурни промени.
Коефициентите на издолжување се високи. стегач покрив Може да се движи од зглобовите. Треба да се користи како сендвич панел во индустриски капацитети каде што производството се прави со кисели пареи.

 

Sandviç panel
Сендвич панел

Сендвич панели

сендвич панели; Се произведува со употреба на полиуретан, кој е изолационен материјал со различна густина и дебелина, помеѓу два слоја алуминиум или поцинкуван лим. Се користи галванизиран трапезоиден лим, со различна дебелина од 0,5 mm до 1,2 mm. Материјал за изолација може да биде камена волна, стаклена волна, полиуретан, полистиренска пена. Просечната тежина на сендвич панелите со поцинкуван трапезоиден лим е 15-25 kg/m2. Неговата приближна цена е 50 TL/m2.
Има висока отпорност на корозија, вода, звук, топлина и пожар.
Тоа е долготраен.
Времето на склопување на сендвич панелите е побрзо од сендвич системите на самото место.
Со оглед на тоа што се лесни и имаат висока јачина на свиткување, тие обезбедуваат економичност од системите за виткање и носач.
Се произведуваат во саканата должина и дебелина.
Поради материјалите што се користат во неговото производство, токсичен гас не се јавува во моментот на пожарот.
Не е погоден за криволинеарна форма. Отпорен е на услови на свиткување и притисок предизвикани од прекумерно оптоварување на покривот, како што е оптоварувањето со снег.

Цементни материјали за обложување

Плочки на база на цемент

Тоа е покривен материјал произведен со употреба на цемент. Неговите димензии се 33 x 42 cm, а тежината е 42 kg/m2. Неговата цена е приближно 30 TL/m2. Таквите плочки апсорбираат малку вода (% 2-3). Тој е поотпорен на ефекти на замрзнување и одмрзнување отколку плочките на база на глина.

Бидејќи во неговото производство нема отпаден материјал, тој не ја загадува природата.
Има поголема цврстина на притисок од плочките на база на глина.
Благодарение на системот за заклучување, тој покажува високи перформанси на ниски падини и области со силен ветер. Лесно е за ракување.
Отпорен е на удари.
Благодарение на неговите структурни карактеристики, тој е отпорен на хемиски ефекти. Се произведува во милиметарски големини поради технологијата на производство.
Нивната тежина на квадратен метар е помала од плочките на база на глина.
Има естетски изглед бидејќи може да се произведува во различни бои.
Кревка е затоа што содржи цемент.
Тоа дава отпад во транспортот и поставувањето. Може да се заплетка доколку не се внимава при одење по него.
Не може да се користи на заоблени површини.
Тоа е поскапо од плочките на база на глина.
Ако поткровјето ќе се користи; Потребна е изолација за звук, топлина, влажност.

Фиброзни цементни синус брановидни плочи

Тоа е материјал за обложување кој се состои од неоргански соединенија (калцит + микро силика) и органски влакна (целулоза) цемент. Денес, употребата на азбест е напуштена. Тоа е незапалив материјал со температура на топење од 1200 ºC. Деведесет се произведува во ширина од два см и должина помеѓу 125 см и 330 см. Дебелината е 6 мм. Просечната единаесетка има тежина од 5 kg/m2. Неговата приближна цена е 12 TL/m2.
Отпорен е на хемиски ефекти кои може да се појават во производството, вклучително и кисели средини.
Има водоотпорна структура. Има својство на дифузија на водена пареа.
На нивната површина не се јавува кондензација.
Не рѓосува, не влага, не гние, отпорен е на смрзнување и одмрзнување.
Неговата примена е практична. Трошоците за работна сила се ниски. Со ефект на ветер, дождовницата не поминува под плочата. Исклучително е отпорен на ултравиолетови и температурни разлики. На него може да се оди.
Стегач покрив Цената на апликацијата е евтина и е погодна за покривање на големи површини.
Површините на овие плочи може да се влошат со текот на времето.
Кревка е затоа што содржи цемент.
Не е погоден за станбени згради. Тој е потежок од другите метални облоги.
Тоа ја зголемува цената на валјакот и системот за носач. При силен ветер, може да дојде до пукање и кршење ако не се направи правилно склопување. Пропустливоста на звукот и топлината е на средно ниво.

Синус брановидни брановидни плочи

Се состои од комбинација на импрегниран битумен, органски влакна и специјална смола. Има димензии 95 x 2 100 cm, тежи 4 kg / m2 и чини околу 12 TL / m2.
Станува збор за производ кој има добра водоотпорност, не пука поради неговата флексибилност, не рѓосува, не мувла, отпорен е на УВ зраци, не е под влијание на хемиски и биолошки материи во воздухот и не бара одржување.
Има ниска топлинска спроводливост. Вредноста на апсорпција на звук е во просек 40 dB.
Разни соли, киселини и алкалии не предизвикуваат никакви промени.
Бидејќи е лесен, заштедува материјал во системот за носач, дигалка и покрив.
Во температурните разлики, промената на големината е мала. Може да се нанесува на заоблени површини (цилиндрични куполи).
Постои ризик од горење. Во топло време, ја олабавува својата форма и делумно ја губи силата на носителот.
Кога температурата на воздухот се враќа во нормала, таа не може да ја добие својата поранешна форма и неговите жлебови исчезнуваат.
Бидејќи содржи нафта, може да мириса во лето. Предноста да се биде лесен може да се претвори во неповолна положба при силно ветровито време, а може да се помести од ефектот на ветрот.

onduline_levha
onduline_sheet

Полиестерски листови засилени со стаклени влакна

 

Полиестер засилен со стаклени влакна е композитен материјал кој се добива со комбинирање на стаклени влакна и полиестерска смола. Општо земено, може да се произведува во дебелина од 1,5 mm и димензии 1×15 метри. Неговата тежина е приближно 2 kg/m2. Неговата цена е приближно 15 TL/m2.
Полиестер е смола за врзување во групата на термозацврстување.
Се користи во индустриски капацитети, оранжерии и делумно осветлувачки објекти.
Полиестерскиот материјал засилен со стаклени влакна има висока механичка сила.
Тоа е лесен, отпорен на корозија и хемиски материјал. Има електрична изолација и ниска топлинска спроводливост и не му треба дополнителна услуга како одржување и боја долги години.
Важно е да обезбеди леснотија на склопување, флексибилност на дизајнот, лесна поправка и производството да може да се врши со мала работна сила.
Има висока звучна изолација против звуците кои доаѓаат од надворешната средина. Отпорен е на удари. Исто така, има карактеристики како што се способноста да се обои сам, обезбедувајќи пропустливост на светлина по желба и ниски трошоци за транспорт.
Суровината е скапа.
Композитите лесно се оштетуваат бидејќи се кршливи материјали. Нивната поправка може да создаде нови проблеми. Гори и произведува чад.
Квалитетот на материјалот зависи од квалитетот на методот на производство. Потребен е специјализиран персонал за монтажа.
Звучна или топлинска изолација не може да се направи во деловите каде што е посакуван пренос на светлина со користење на изолационен материјал. Нема рециклирање. Тоа создава загадување на животната средина. Бидејќи е хемиска супстанција, полиестерот може да се расипе и да стане кршлив под сонцето долго време.
Важно е да се изберат издржливи и соодветни материјали за покриви, земајќи ги предвид дополнителните трошоци за обновување на материјалот, поправка и трошоци за работна сила што може да се појават за време на животниот век на зградата.
Дури и ако почетната инвестициска цена е висока, мора да се земе предвид одржливоста на покривниот материјал.

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик