Карактеристики на листот P355GH – својства на челикот P355GH

p295 kalite sac

Спецификации за челик P355gh

Кога ги испитуваме својствата на квалитетниот челик P355gh, гледаме дека тој има поголема цврстина во споредба со челиците со квалитет p235 и p295. Дебелината на квалитетните челични лимови p355, кои имаат поголема отпорност на топлина, обично започнува од 3 mm.

Спецификација на листот P355GH

 

Квалитет В Си мн П С Н Земетевкупно кр Ни п.н.е Ти В nb
макс. макс. макс. макс. мин. макс. макс. макс. макс.
P235GH1,2) макс. 0,16 0.35 0,603) – 1,20 0.025 0.010 0,0124) 0.020 макс. 0.30 0.30 макс. 0,08 0.03 0.02 0.030
P265GH1,2) макс. 0,20 0.40 0,803) – 1,40 0.025 0.010 0,0124) 0.020 макс. 0.30 0.30 макс. 0,08 0.03 0.02 0.030
P295GH1,2) 0,08 – 0,20 0.40 0,903) – 1,50 0.025 0.010 0,0124) 0.020 макс. 0.30 0.30 макс. 0,08 0.03 0.02 0.030
P355GH1,2) 0,10 – 0,22 0.60 1,10 – 1,70 0.025 0.010 0,0124) 0.020 макс. 0.30 0.30 макс. 0,08 0.03 0.02 0.040
16Мо31) 0,12 – 0,20 0.35 0,40 – 0,90 0.025 0.010 0.012 5) макс. 0.30 0.30 0,25 – 0,35
13CrMo4-51) 0,08 – 0,18 0.35 0,40 – 1,00 0.025 0.010 0.012 5) 0,706) – 1,15 0,40 – 0,60

 

 

1- Cu ≤% 0,30. По нарачка може да се договорат помала содржина на Cu и максимална содржина на калај, на пр. во однос на формабилноста. 2- Cr + Cu + Mo + Ni ≤% 0,70 3- За дебелини помали од 6,0 mm, дозволена е минимална содржина на Mn од % 0,20 помала од наведеното. 4-Al / N ≥ 2 5-Сите содржини на топење треба да се наведат и наведат во сертификатот. 6- Ако отпорот на водород со висок притисок е важен, може да се договори минимум % 0,80 Cr тежински процент во нарачката.

EN 10028 - P355GH

Широко користен во петрохемиската индустрија, P355GH е челик на сад под притисок како што е наведено според стандардот Евро Норма (EN10028), кој ги заменува еквивалентите на британскиот стандард и стандардот DIN.

Овој нормализиран челик се користи од производители на заварени садови под притисок, индустриски котли и разменувачи на топлина ширум светот и 
челици од класа p355 Тој е дизајниран да работи на високи температури.
Ние секогаш снабдуваме P355GH од залиха. Квалитетните листови P355 се генерално меѓу 3mm и 50mm во нашите залихи.
Како и со сите наши челици, тој е испратен со сертификат за тестирање на материјалот.

P355GH МЕХАНИЧКИ СВОЈСТВА EN 10028 – P355GH

 

Лек Дебелина (ММ)
ЧУВСТВУВАЈТЕ СИЛА MPA (МИН)
Јачина на истегнување MPA
ИЗЛОЖУВАЊЕ% (MIN)
ЕНЕРГИЈА НА ВЛИЈАНИЕ (KV J) (MIN)
-20° +20°
нормализиран ≤ 16 355 510 – 650 21 27 34 40
16> до ≤40 345 510 – 650 21 27 34 40
40> до ≤60 335 460 – 580 21 27 34 40
60> до ≤100 315 490 – 630 21 27 34 40
100> до ≤150 295 480 – 630 21 27 34 40
150> до ≤250 280 470 – 630 21 27 34 40

издашност и јакост на истегнување на листовите на котелот

Квалитет
мин. сила на принос
Јачина на истегнување 
мин. вкупно издолжување
[MPa] [MPa] [%]
e ≤ 16 e > 16
P235GH 235 225 360 – 480 24
P265GH 265 255 410 – 530 22
P295GH 295 290 460 – 580 21
P355GH 355 345 510 – 650 20
16Мо3 275 270 440 – 590 22
13CrMo4-5 300 290 450 – 600 19

 

1-Попречни примери 2- e = номинална дебелина во mm

Листовите за котел од групата P може да се заваруваат со користење на обични техники на заварување.

 
грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик