Како се прави топло поцинкуван лим? – Топло поцинкуван kg Цена

sıcak daldırma galvaniz sac üretimi

Како се прави топло галванизиран лим?

Поцинкуван со топло натопи Косата Кг Цена

Топло поцинкување, скратено како SDG, е направено за заштита на челикот. Важно е материјалите што ќе се користат во сектори како што се автомобилската и градежништвото да не рѓосуваат долго време. Овие материјали се обложени за да се спротивстават на корозија. По облогата со цинк, изгледот на површината, дебелината на облогата, механичките својства и однесувањето на корозија се менуваат. На овој начин, материјалот станува многу поквалитетен.

Пред процесот на галванизација на топло, потребно е да се подготви материјалот. По завршувањето на процесот, материјалот што е одобрен од контролата на квалитетот е подготвен за испорака. Фазите на процесот на галванизација се како што следува:

sıcak daldırma galvaniz nedir
Што е топло галванизација

Поцинкување со топло натопување

Одмастување

За најдобро обложување на материјалите, површината мора да биде чиста. Ако има несакани остатоци на него, ќе има грубост по премачкувањето. Поради оваа причина, на материјалот се применуваат процеси за чистење на површината. Тешко е да се закиселат хемиските супстанции како што се маслото и маснотиите на површината на материјалот. Со цел да се олесни овој процес, материјалот се става во бањата за одмастување. Благодарение на овој процес, кој исто така се нарекува алкална бања, слојот од нечистотија исчезнува. Алкалните соли кои се користат при одмастување се продаваат во прав или кристална форма. Се подготвува со растворање во вода според упатството за употреба.

Чистење на површината со киселина

Ако има 'рѓа на материјалот, тој нема да се уништи со одмастување. Оксидниот слој на металот ќе го спречи железото да реагира со цинкот за време на галванизацијата. Поради оваа причина, се фрла во кисела бања за да се ослободи од 'рѓата и оксидниот слој. Хлороводородна киселина се користи за чистење на површината со киселина. Киселината вредност на базенот се мери во редовни интервали за да се осигура дека таа останува со саканата стапка. Железото потопено во базенот може да комуницира со киселината. За да се заштити железото, се додава инхибитор, која е супстанца која не влијае на брзината на реакцијата, додека влегува.

Материјалот треба да се отстрани од базенот каде што се фрла навреме. Оваа фаза галванизираат облогата е од критично значење. Ако се остави премногу, може да се забележат гребнатини на површината. Бидејќи стапката на 'рѓа во секој материјал не е иста, мора да се монтира на различни закачалки. Треба постојано да се проверува во текот на нанесувањето и да се отстранат материјалите без 'рѓа од бањата. Се работи на собна температура за да не излегува штетен гас од кисела бања.

Исплакнете

Процесот на плакнење се прави за да се прочисти хлороводородната киселина која останува на површината на материјалот. Материјалот се потопува во базен исполнет со вода и се отстранува. Така, материјалот се подготвува за следната фаза. Овој процес трае исклучително кратко време, но мора да се направи внимателно.

Бања со лен

Пред галванизација челик Се потопува во ленена бања за да се спречи рѓосување на површината. За време на топло поцинкување, потребна е брза реакција помеѓу железо и цинк. Благодарение на брзата реакција се добива помазна површина. Процесот на Лен ќе ги уништи и остатоците оставени во материјалот по претходните процеси. Прашокот што се прилепува на површината на материјалот во ленената бања се корисни за време на галванизацијата. На овој начин челикe Цинкот полесно реагира.

Сушење

По процесот на лен, се започнува фазата на сушење. Оваа фаза е важна во однос на безбедноста на работата. Ако материјалот не се исуши, може да експлодира кога се потопува во базенот. Експлозијата ќе предизвика намалување на цинкот и загадување на животната средина. За време на периодот на сушење, флуксниот раствор во материјалот се испарува. На овој начин, на површината останува тенок флукс слој.

Поцинкуван

Материјалите кои успешно ги поминале процесите на подготовка и одобрени од контролорите за квалитет да бидат погодни за галванизација, се носат во премазот. Овде се потопува во цинк базенот одредено време и се покрива. Колку долго материјалот ќе остане во базенот ќе се пресмета во зависност од неговата тежина и дебелината на ѕидот.

За да дојде до обложување, материјалот мора да остане во базенот додека температурата не ја достигне температурата во бањата. При обложување на материјалот, на површината на базенот се формираат хемикалии од претходните процеси и тенок оксиден слој. Остатоците на површината мора да се отстранат пред да се извади материјалот. Така, квалитетот на добиениот слој не се намалува.

Ладење-Исклучување

Галванизација Откако ќе се извади готовиот материјал од бањата, која достигнува 400 степени, тој почнува брзо да се лади. Намалувањето на температурата предизвикува згуснување на цинковата обвивка на површината. Ладењето може да се врши во вода, воздух или масло. Ако треба да се лади во воздухот, околината мора да биде ослободена од прашина. Во спротивно, оваа апликација нема да даде добри резултати. Процесот на водено ладење обезбедува многу брзо ладење. Во овој случај, на површината се јавува грубост. Ако сакате многу мазна површина, не треба да се лади во вода. Сепак, делумно водено ладење може да се примени со ладење на делот и со вода и со воздух. Во овој случај, внатрешната и надворешната површина на делот ќе имаат сјаен изглед.

Целта на гаснењето е да се обезбеди подобра адхезија на облогата со материјалот. Ако во водата се додаде малку сапун и масло, облогата ќе биде порамномерна. Корозивните соли од флуксниот слој може да влезат во употребената вода, па затоа треба често да се менува.

Топло потопено Поцинкуван Кг Цена

топло поцинкувано цена по кг Се одредува во зависност од видот на материјалот и процесите што треба да се применат. Можни се флуктуации на цените во зависност од движењата на девизниот курс и побарувачката на пазарот. Можете да добиете килограм цена според дебелината на ѕидот на вашиот материјал. Доколку сакате да се покрие голема количина материјал, цената на килограмот ќе биде поприфатлива. Можете да не контактирате за да добиете информации за цената.

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик