Zırh çeliği kaç farklı kalitesi vardır?

zırhlı çelikler

Zırh çeliği kaç farklı kalitesi vardır?

Zırhınızı güçlendirmek istiyorsanız, mevcut olan birkaç farklı çelik sınıfı arasından seçim yapabilirsiniz. Bu dereceler, kimyasal bileşim ve kaynaklanabilirlik standartlarına göre belirlenir. AR500, Hadfield çeliği ve Maraging çeliği en sık kullanılan kalitelerdir. Bunların hepsi, savaşta olmanın getirdiği gerilimlere dayanacak kadar dayanıklıdır.

Çelik Hadfield

Hadfield çeliği, manganez içeren ve inşaat sektöründe kullanılan bir alaşım türüdür. Ayrıca mermilere karşı dayanıklı ve zırh yapımında kullanılan bir çelik türüdür. Niteliklerinden bazıları, darbe ve aşınma direncine ek olarak aşınma ve basınca karşı yüksek direnci içerir.

Tipik bir Hadfield çeliği derecesi, yüzde 1,1 ile yüzde 1,2 arasında bir karbon yüzdesine sahip olacaktır. Alüminyumun bir malzemeye dahil edilmesi, geliştirilmiş çalışma sertleşmesi ve yüksek stres altında aşınmaya karşı direnç ile sonuçlanır. Ek olarak, mekanik ikizlenmeyi önler ve izotermal geçişi yavaşlatır.

Manganlı çelik üreticileri

Manganlı çelik üreticilerinin büyük çoğunluğu aynı bileşime sahip kaliteler üretse de, bu kaliteler mevcut karbon miktarı ve diğer özellikler açısından birbirinden farklılık gösterir. Uygulamaya uygun olarak kullanıcının gereksinimlerini karşılamak için bu kaliteleri üretmek mümkündür.

Havacılık endüstrisi gibi darbe direncine ihtiyaç duyan endüstriler, özelliklerinden dolayı genellikle hadfield çeliğinden yararlanır. Çok yüksek düzeyde biyouyumluluğu nedeniyle tıbbi implant üretiminde de kullanılmaktadır. Bununla birlikte, alaşım, orta karbon çeliği ile aynı düzeyde dayanıklılığa sahip değildir.

Çelik kalitesi AR500

Çelik kalitesi AR500 çok sevilen bir tanesidir. Bu alaşım, aşınmanın yanı sıra darbeye karşı iyi bir direnç sağlamasıyla yaygın olarak bilinir ve aynı zamanda yüksek derecede gerilme mukavemetine sahiptir. Bu niteliklere sahip olduğu için vücut zırhı içeren uygulamalarda kullanım için mükemmel bir malzemedir. İyi bilinen özelliklerine ek olarak, malzeme olağanüstü bir aşınma direncine sahiptir.

AR500 zırhı için çok çeşitli kalınlıklar ve kalite seviyeleri mevcuttur. Ayrıca temperlenebilir ve kaynak yapılabilir. Temperleme işlemi, malzemenin sertliğinde bir artışa neden olabilir.

AR500 zırhlı çelik

AR500 ile kesme, genellikle tercih edilen yöntem olarak plazma kesmeyi içerir. Plazma kesiciler oldukça portatiftir ve uygun fiyata satın alınabilir. Çeliğe önemli miktarda ısı uyguladıkları için bu, kesme kenarına yakın yerlerde ufalanmaya ve hasara neden olabilir. Ancak bu, plaka üzerindeki ağırlık miktarını azaltmak için hızlı bir yöntemdir.

AR500 zırhı, sahip olduğu olağanüstü gerilme mukavemeti nedeniyle hem endüstriyel hem de askeri alanlarda kullanılmaktadır. Düşük karbon içeriğine ve yalın olarak tanımlanabilecek metalurjik bir özelliğe sahiptir. Bunun bir sonucu olarak, işlenebilirliği diğer zırh sınıfı çeliklerden daha düşüktür. Ancak, oldukça ince alanlarda tüfek ateşini sürdürebilir.

Zırhlı çelik kullanım alanları

Maraging çeliği, havacılık, havacılık ve askeri endüstriler için bileşenlerin imalatında sıklıkla kullanılan bir tür yüksek mukavemetli alaşımdır. Aynı zamanda sağlamlığı, etkinliği ve uzun ömürlülüğü ile tanınan bir zırh çeliği sınıfı olarak da bilinir. Çoğunlukla dövme olan bu alaşım, demir ve nikelden oluşur.

İçerdikleri minimum karbon miktarı ve nispeten yüksek dayanımları nedeniyle maraging çelikleri, bileşenlerin birleştirilmesi ve şekillendirilmesini içeren uygulamalarda kullanım için harikadır. Bununla birlikte, genellikle zayıftırlar ve ısıtıldıklarında kırılmaya eğilimlidirler, bu da bütünün önemli ölçüde parçalanmasına neden olur. Bu sorunu yaşamamak için, malzemenin uygun şekilde ısıl işlem görmüş olduğundan emin olmanız gerekir.

Maraging çeliğini dövmek veya erimiş bir çözeltiden eritmek, tipik olarak malzemenin nasıl üretildiğidir. İşlem basittir ve konforlu sıcaklıklar baştan sona korunabilir.

LHF aksesuarları

LHF sarf malzemeleri, Q&T çeliklerinin kaynağı sırasında kullanılan özel bir tür çelik kaynak sarf malzemesidir. Östenitik fazdaki üstün hidrojen çözünürlükleri nedeniyle, şu anda kullanımda olan standart ASS sarf malzemelerinin yerine giderek daha fazla kullanılıyorlar.

Zırh çeliği sınıfındaki Q&T çeliklerini başarıyla kaynaklamak için bunun gibi sarf malzemeleri gereklidir. Bu sarf malzemeleriyle üretilen bağlantılar, FCAW ve HNS sarf malzemeleriyle yapılan bağlantılara kıyasla daha yüksek yorulma kırılması gelişimi direnci gösterir. Üretim sürecinde ortaya çıkan ısı miktarındaki azalma, CGHAZ bölgesinin daha az yumuşamasına katkıda bulunan başka bir faktördür.

Karakterizasyonun tamamı boyunca, üç farklı sarf malzemesi test edildi. Yüksek nikel içerikli çelik, östenitik yapılı paslanmaz çelik ve ferritik düşük hidrojen içeriğine sahip tel. Bu üç sarf malzemesini tek bir ünitede birleştirmek için korumalı metal ark kaynağı teknolojisi kullanıldı.

Kaynak metalini analiz etmek için hem ışık optik mikroskobu hem de elektron prob mikroanalizi kullanılmıştır. Kaynaklı bağlantının makro yapısının bütünlüğünü tehlikeye atabilecek herhangi bir kusuru olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Benzer bir şekilde, ana metalin mikro yapısını araştırmak için bir taramalı elektron mikroskobu kullanıldı.

Zırhlı çelik kalitesi
Zırhlı çelik kalitesi

Zırhlı Çelik Kaynaklanabilirlik ile ilgili özellikler

Bir malzeme ile üretilebilecek bağlantıların kalitesi, kısmen, ne kadar iyi kaynak yapılabileceği ile belirlenir. Kaynak yöntemi ve dolgu metali seçimi, etkisinin bir sonucu olarak önemli ölçüde değişir. Bir kaynağın performansı, kristalografik düzenlemeler ve kaynak yapılan malzemenin mikro yapısı gibi çeşitli farklı faktörlerden etkilenir. Kaynaklanabilirliği belirlerken kullanılacak birkaç farklı yaklaşım vardır. Bunlar, gerçek kaynak kalitelerinin değerlendirilmesine ek olarak çok çeşitli malzeme ve prosedürlerin kullanımını içerir.

Her biri kaynaklanabilirliğin birçok özelliğinin belirli bir yönüne odaklanan birkaç araştırma yapılmıştır. Bunlardan biri, zırh çeliği sınıfı Q&T çelik bağlantılarının metalurjik özelliklerinin kaynakta kullanılan sarf malzemelerinden nasıl etkilendiğini bulmaktır. Kaynaklı bağlantıların mikrosertliği ve çekme dayanımı, darbe enerjisinin, tahribatsız muayenenin ve farklı soğutma hızlarının bu özellikler üzerindeki etkilerini incelemek için yürütülen bir dizi araştırmanın da inceleme konusu olmuştur.