Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik arasındaki fark nedir?

Sıcak haddelenmiş sac ile soğuk haddelenmiş sac arasındaki fark nedir?

Sıcak haddlenmiş sac ile soğuk haddlenmiş sac arasındaki farkları inceleyeceğiz. Farklı türlerde, kalitelerde, spesifikasyonlarda, son işlemlerde ve diğer işlem hususlarına göre birçok çelik türü vardır. Fakat üretim yöntemi olan haddeleme açısından yapılan çelik türüdür : Sıcak haddelenmiş çelikler ve Soğuk haddelenmiş çeliklerdir.

Sıcak ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki farkları anlamak tasarımcıların ve mühendislerin daha iyi sonuçlar elde etmelerini mümkün kılar. Haliyle bu durum maliyetleri de etkilemektedir.

Çeşitli şekillerde, kalitelerde, spesifikasyonlarda, son işlemlerde ve diğer işlem hususlarında birçok çelik türü vardır. Prefabrik çelik ürünler arasındaki en önemli fark, sıcak haddelenmiş ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki farktır.

Açık gözükebilir, ancak bazı çelik türleri belirli uygulamalar için diğerlerinden daha uygundur. Hangisinin kullanılacağını bilmek, hammaddelere gerekenden daha fazla harcama yapmamaya yardımcı olabilir. Ayrıca ek işlemlerde zamandan ve paradan tasarruf edebilir. Başka bir deyişle, sıcak ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki farkları anlamak tasarımcıların ve mühendislerin daha iyi sonuçlar elde etmelerini ve mümkün olan en iyi fiyatla elde edilmelerini sağlar.

Sıcak Haddelenmiş Çelik ve Soğuk Haddelenmiş Çelik Arasındaki Farkı Öğrenin

Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik türleri arasındaki temel fark, işlemlerden biridir. Tahmin edebileceğiniz gibi, “sıcak haddeleme”, çelik sıcakken yapılan işlemleri ifade eder. “Soğuk haddeleme” oda sıcaklığında veya yakın sıcaklıklarda yapılan işlemleri ifade eder. Her ne kadar bu teknikler genel performansı ve uygulamayı etkilese de, metalürjik yapı ve performans derecelendirmeleri ile ilgili resmi spesifikasyonlar ve çelik dereceleri ile karıştırılmamalıdır . Farklı derecelerde ve özelliklerde olan çelikler, temel karbon ve diğer alaşımlı çelikler dahil, sıcak haddelenmiş veya soğuk haddelenmiş olabilir.

Sıcak Haddelenmiş ve Soğuk Haddelenmiş Çelik Arasındaki Farkları Ortaya Çıkarmak

Sıcak haddelenmiş çeliği işlemek için üreticiler büyük, dikdörtgen bir kütükle yani slab başlar. Slab ısıtılır ve ön işleme tabi tutulur, burada büyük bir rulo yani merdaneler ile düzleştirilir. Oradan, yüksek sıcaklıklara getirilir ve kor halindeki sıcak çelik yapılır, istenilen kalınlık ve genişliğe getirebilmek için bir dizi sıkıştırma silindirinden yani merdanelerden geçirilir, bu işleme haddeleme denilir. Rulo Sac için, Çelik üreticileri haddelenmiş çeliği bobinler halinde sarar ve soğumaya bırakır. Çelik Profil ve çelik şerit ,çelik levhalar gibi diğer formlarda üretilebilirler.

Slab Çelik soğudukça genleşmesi geri gelir ve genişliği daralır. Sıcak haddelenmiş çelik işlemden sonra oda sıcaklığına kadar soğutulur, hassas uygulamalar için uygun değildir. Sıcak haddelenmiş çelik, genellikle kalın malzemeler olduklarından hassas tüketimde kullanılmamaktadır – örneğin demiryolu raylarında ve inşaat projelerinde.

Sıcak haddelenmiş çelik yapı olarak soğuk haddelenmiş çelikten çok daha az işlem gerektirir, bu da onu soğuk haddelenmiş çelikten çok daha ucuz hale getirir. Sıcak haddelenmiş çeliğin oda sıcaklığında da soğuması sağlanmaktadır ve normalize edilir, yani sertleştirme işlemleri sırasında ortaya çıkabilecek iç gerilmelerden arınmış olur.
Sıcak haddelenmiş çelik, kalınlık ve genişlik toleranslarının soğuk haddelenmiş çeliklere göre hassas olmadığını biliyoruz. Sıcak haddelenmiş çelikler yüzey kaplamanın olmadığı durumlarda daha idealdir. Daha iyi bir yüzey kalitesi istenirse , taşlama, kumlama veya asit banyosu yani yüzey temizleme yoluyla yüzey yapısı düzeltilebilmektedir. Kireçten arındırılmış çelik ayrıca boya ve diğer yüzey kaplaması olan galvaniz kaplama için daha iyi bir yüzey sunar.

coten sac fiyatları
coten sac fiyatları

Soğuk haddelenmiş çeliği, sıcak haddelenmiş çelikten ayıran nedir?

Soğuk haddelenmiş çelik, aslında daha fazla işlemden geçmiş olan sıcak haddelenmiş çeliktir. Soğuk haddelenmiş çelik elde etmek için, çelik üreticileri Sıcak haddelenmiş çelik satın alırlar. Sıcak haddelenmiş çelikten soğuk haddelenmiş çelik üretimi için daha kesin boyutlar ve daha iyi yüzey kalitesi elde etmek için daha fazla haddeleme yapar.

Teknik olarak, “soğuk haddelenmiş” sadece Çelik merdaneler arasında sıkıştırma yapılan çelik saclara uygulanır. Ancak profiller veya kütükler gibi formlar “Çekilir”, yani sadace merdaneler arasıdan geçirilmez. Böylece, sıcak haddelenmiş profiller ve kütükler, bir kez soğutulduklarında bir daha şekillendirilemezler.

Sıcak haddelenmiş çeliğe göre daha iyi yüzey özelliklerine sahip olan soğuk haddelenmiş çelik, teknik olarak daha hassas uygulamalar için veya estetiğin önemli olduğu yerlerde daha sık kullanılması şaşırtıcı değildir. Ancak, soğuk haddeleme için yapılan işlem sayısı ve maliyetlerden dolayı sıcak haddelenmiş çeliklere göre daha yüksek bir fiyata satılmaktadırlar.
Soğuk haddelenmiş çelikler fiziksel özellikleri açısından hassastırlar, soğuk haddeleme işlemi ayrıca malzeme çelik içinde iç baskıları yaratabilir. Başka bir deyişle, soğuk haddelenmiş çeliğin imal edilmesi – kesilerek, kıvırarak veya kaynak yapılara olsun – gerilimleri serbest bırakabilir ve öngörülemeyen bir kırılmaya veya çatlamalara neden olabilir.

10 mm sac fiyatları, sıcak haddelenmiş sac fiyatları, hot rolled steel price, siyah sac fiyatları
10 mm sac fiyatları, sıcak haddelenmiş sac fiyatları, hot rolled steel price, siyah sac fiyatları

Haddeleme Çelik Hakkında 

sıcak haddelenmiş çelik ve soğuk haddelenmiş çelik, iki farklı çelik türüdür. Sıcak haddelenmiş çelik, hassas şekil veya toleransların gerekli olmadığı uygulamalarda kullanılır. Soğuk haddelenmiş çelik, doğru boyutlara sahip parlak veya bitmiş bir yüzeye sahiptir;

Sıcak haddelenmiş çelik, genellikle işlemde herhangi bir gecikme olmaksızın üretildiğinden ve bu nedenle çeliğin yeniden ısıtılması gerekmediğinden (soğuk haddelenmiş çelikte olduğu gibi) soğuk haddelenmiş çelikten daha ucuzdur.

Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik arasındaki temel fark, oluştukları sıcaklıktır. Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin yeniden kristalleşme sıcaklıklarının üzerinde haddelenmesini içerir. Soğuk haddelenmiş çelik, orijinal stok malzeme ile aynı özellikleri korurken istenen boyutları elde etmek için oda sıcaklığında veya altında yapılan işlemleri içerir.

Sıcak haddelenmiş çelik, toleransın önemli olmadığı, ancak dayanıklılık ve dayanıklılığın önemli olduğu ürünler için mükemmeldir. Bu, inşaat, yapısal çerçeveleme ve dikenli tel, yükseltilmiş yatak ve bilezik gibi soğuk şekillendirme gerektiren uygulamalarda kullanılabilir. Soğuk haddelenmiş çelik, iki inçten daha kalın bir dökme çelik levhadan, bir inçin 1/16’sı kadar ince olan çelik bobine yüksek sıcaklıkta haddelenmiştir. Çelik sıcak haddelendiğinden ve levhadan ruloya geçiş büyük olduğundan, rulo yüzeyleri belirgin şekilde pürüzlüdür ve hafif oksitlenir. Hassas kalınlıkta Sıcak Haddelenmiş Şerit ve yüksek şekillendirilebilirlik için önerilir.

Sıcak Haddeleme ve Soğuk Haddeleme: Fark Nedir?

Sıcak haddelenmiş çelik, kaba, mavi-gri bir kaplamaya ve yuvarlatılmış köşelere sahiptir. Çerçeve, destekler ve destekler gibi bitmiş bir yüzeyin gerekli olmadığı ürünler için idealdir. Sıcak haddelenmiş çelik genellikle aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

Sıcak haddelenmiş çelik, yüksek sıcaklıklarda haddelenmiş, levha ve levha yapmak için kullanılan çeliktir. Soğuk haddelenmiş çelik, oda sıcaklığında haddelenir.

Sıcak haddelenmiş çelik, ostentitc paslanmaz çelik kalitesi AISI 304 durumunda yaklaşık 910 santigrat derece olan yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde haddelenmiş çeliktir. Bu sıcaklık paslanmaz çeliğin cinsine göre değişir. Sıcak haddeleme, girdi malzemeleri üzerinde daha az kontrol ve yüksek sıcaklık nedeniyle malzeme üzerinde döküm ve pürüzlü bir yüzey oluşturur. Öte yandan soğuk haddeleme, sıcak haddelemeden daha pürüzsüz ve daha parlak bir yüzey elde etme eğilimindedir. Soğuk haddeleme daha hassas bir bitirme işlemi olduğu için, genellikle sıcak haddelenmiş malzemeden daha tutarlı kalitede, daha ince ölçülerde ve cilalı yüzeylerde levhalar üretmek için kullanılır.

Sıcak haddelenmiş çelik, koyu çizgili, grenli bir yüzeye sahiptir. Bunun nedeni, yüksek sıcaklıkta şekillendirilmiş ve şekillendirilmiş olmasıdır. Sıcak haddelenmiş çelik, hassas şekil ve toleransların gerekli olmadığı uygulamalarda kullanılır.

sıcak haddelenmiş rulo
sıcak haddelenmiş rulo

Sıcak Haddelenmiş Çelik ve Sıcak Haddelenmiş Çelik Hakkında 5 Gerçek

Sıcak haddelenmiş çelik, çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan yüksek sıcaklıklarda (1,700˚F’nin üzerinde) preslenmiştir. Bu, çeliği şekillendirmeyi kolaylaştırır ve ayrıca daha kolay ürünlerle sonuçlanır.

Soğuk haddelenmiş çelik, esasen daha fazla işlem görmüş sıcak haddelenmiş çeliktir. Çelik, malzemenin soğutulduğu (oda sıcaklığında) ardından tavlama ve/veya temper haddelemenin ardından soğuk indirgeme değirmenlerinde işlenir. Bu işlem, daha yakın boyutsal toleranslara ve daha geniş bir yüzey kalitesi yelpazesine sahip çelik üretecektir.

Giysilerim arasındaki tek ayırt edici fark renkler değil. Kumaş tamamen farklı, şekiller

Sıcak haddelenmiş çelik, sıcak haddeleme çeliği için gerekli sıcaklıkta meydana gelen termal genleşme nedeniyle soğuk haddelenmiş çelik ile şekillendirilirken tipik olarak aynı toleranslara sahip değildir. Sıcak haddeleme ve gerekli yüksek sıcaklıklar, çeliği yumuşatır ve yeniden şekillendirmeyi kolaylaştırır . Soğuk haddelenmiş, pürüzsüz bir yüzey dokusuna sahiptir ve hafif hizmet tipi mobilyalarda, dosya dolaplarında ve özellikle kapsamlı şekillendirme gerektiren cihazlarda yaygın olarak kullanılır. Yukarıda görebileceğiniz gibi, soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çelikten daha pahalıdır, çünkü soğuk haddelenmiş çelik levha üretiminde daha fazla adım vardır. Soğuk haddeleme, çeliğin oda sıcaklığında haddelenmesini içerir.

Projeniz İçin Doğru Çeliği Nasıl Seçersiniz?

Sıcak haddelenmiş çelik ve soğuk haddelenmiş çelik, çeşitli uygulamalar için kullanılabilen, bitmiş demir bazlı metallerdir. Sadece bitirdikleri farklı sıcaklıklara sahipler ve bu, özelliklerinde büyük bir fark yaratıyor.

Sıcak haddelenmiş çelik, genellikle, örneğin demiryolu raylarında, çok küçük spesifik boyutların çok önemli olmadığı durumlarda kullanılır. Sıcak Haddelenmiş Çelik Soğuk Haddelenmiş Çelik

Hugh D. Hoeganan, “Çeliğin Yapımı, Şekillendirilmesi ve İşlenmesi” adlı kitabında farklılıkları şu şekilde açıklamıştır: Sıcak haddelenmiş çeliği bir çörek gibi yarı mamul ürünler olarak düşünün. Soğuk haddelenmiş çelik, geri çekilmek için gelişmiş özellikler kazandırmak için daha fazla işlenmiş sıcak haddelenmiş çelikten yapılır. Ek işleme, soğuk haddelenmiş çeliği sıcak haddelenmiş çeliğe göre çok daha pahalı hale getirir ama aynı zamanda ona daha iyi özellikler verir.

Sıcak haddelenmiş çelik, sıkı toleransların olduğu ürünler için idealdir.

sıcak haddelenmiş çelik, çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan yüksek sıcaklıklarda (1,700˚F’nin üzerinde) preslenmiştir. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve ayrıca işlenmesi daha kolay ürünlerle sonuçlanır. Soğuk haddelenmiş çelik, esasen, gücünü ve gücünü artırmak için daha fazla işlemden geçen sıcak haddelenmiş çeliktir. Soğuk haddelenmiş çelik oluşturma süreci, sıcak haddelenmiş P&O ile başlar. Sıcak haddelenmiş P&O, daha ince bir kalınlık ve daha sert bir yüzey oluşturan bir soğuk redüksiyon sürecinden geçirilir.

Sıcak haddelenmiş çelik, yüksek sıcaklıklarda işlenerek daha dövülebilir bir yapı elde edilir, bu da üretimi kolaylaştırır ve hasar görme olasılığını azaltır. Soğuk haddelenmiş çelik daha rafine bir yapıya sahiptir ve genellikle sıcak haddelenmiş çeliğin sunabileceğinden daha sıkı tolerans gerektiren projeler için kullanılır.

Sıcak haddelenmiş çelik ve soğuk haddelenmiş çelik, sıcaklık açısından birbirinden farklıdır. Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin 1200 derece F’ye kadar ısıtıldığı ve belirli fiziksel boyutlara ulaşmak için silindirlerden geçirildiği bir değirmen sürecini ifade eder. Soğuk haddelenmiş çelik, çeliğin silindirlerden geçirilmeden önce ısıtılmadığı bir işlemi ifade eder.

Sıcak Haddelenmiş Çelik Soğuk haddelenmiş çelik, esasen daha ileri işlemlerden geçen sıcak haddelenmiş çeliktir. Sıcak haddelenmiş çelik soğuduktan sonra, daha kesin boyutlar ve daha iyi yüzey kaliteleri elde etmek için oda sıcaklığında yeniden haddelenir.

Sıcak Haddelenmiş ve Soğuk Haddelenmiş Çelik Arasında Seçim Yapmanın İpuçları

Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik arasındaki fark, bu metallerin fabrikada işlenme şekliyle ilgilidir.

Sıcak haddelenmiş çelik ve soğuk haddelenmiş çelik, üretim süreçleri ile fiziksel, kimyasal ve mekanik özellikleri açısından farklılık gösterir. Sıcak haddelenmiş çelik daha pürüzlü bir yüzeye sahiptir ve borular, silindirler ve levhalar oluşturmak için kullanılır. Soğuk haddelenmiş çelik, oda sıcaklığında merdaneler aracılığıyla preslenmesiyle oluşturulur.

Sıcak Haddelenmiş Çelik Sıcak haddelenmiş çelik, çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan yüksek sıcaklıklarda (1,700˚F’nin üzerinde) preslenmiştir. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve ayrıca işlenmesi daha kolay ürünlerle sonuçlanır.

Isıl işlem çeliği güçlendirerek daha güçlü hale getirir. Çelik haddeleme işlemi sırasında ısıya maruz kalır ve yavaş yavaş soğutulur. Soğuk haddeleme, pürüzsüz bir cilaya veya mat mat bir cilaya tamamlanabilen daha güçlü bir yüzey oluşturur. Soğuk haddelenmiş çelik, daha güçlü olmasının yanı sıra daha iyi bir estetik ve hassas cilaya sahiptir.

Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin çeşitli şekillerde haddelendiği ve şekillendirildiği bir haddeleme işleminden geçer. Soğuk haddelenmiş çelik daha sonra yeniden kristalleşme eşiğinin altındaki sıcaklıklarda oda sıcaklığında işlenir, bu nedenle “soğuk” terimi. Haddeleme işlemi yüksek sıcaklık işlemleri içermediğinden, çelik üzerinde herhangi bir ölçeklenme meydana gelmez, bu da bunu boyutsal toleransların o kadar önemli olmadığı uygulamalar için ideal bir seçim haline getirir.

Sıcak ve soğuk haddeleme arasındaki farkı bilmek ister misiniz?

Soğuk haddelenmiş çelik, bir çift silindir arasından geçirilerek yeniden kristalleşme sıcaklığının altında işlenen çeliktir. Yeniden kristalleşme sıcaklığı, metalin kafes yapısındaki tanelerin yeniden düzenlenerek, gerinim ve deformasyondan arındırıldığı sıcaklıktır. Soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çeliğe kıyasla daha iyi yüzey kalitesi, homojenliği ve daha yoğun yapısı ile bilinir.

Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan yüksek bir sıcaklıkta (tipik olarak 1700 ° F’nin üzerindeki bir sıcaklıkta) haddelenmesini içeren bir haddeleme işlemidir. Çelik yukarıda olduğunda

Ölçek sorunuyla mücadele etmek için değirmenler ürünleri turşu haline getirmeye başladı. Bir değirmen geleneksel olarak çalıştığında, bitmiş ürün, onu çok sıcak hale getirebilen merdanelerden akar.

Sıcak haddelenmiş çelik, daha az işlem gerektirdiği için genellikle soğuk haddelenmiş çelikten daha ucuzdur. Soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çelikten çok daha fazla işlem ve dolayısıyla daha fazla işçilik gerektirir. Ek olarak, çeliğin bitişi soğuk haddelenmiş çeliklerde üstündür.

Soğuk Haddelenmiş Çeliği Daha Pahalı Yapan Nedir?

Sıcak haddelenmiş çelik, yüksek sıcaklıkta (yaklaşık 1.700 Fahrenheit derece) işlenir ve daha pürüzlü bir yüzeye sahipken, soğuk haddelenmiş çelik, düşük sıcaklıklarda (1.700’ün altında) işlenir ve sıcak haddeden daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Sıcak haddeleme yöntemi, oda sıcaklığında çalışabilen, yani soğuduktan sonra bile yeniden şekillendirilebilen bir bitmiş ürün oluşturur. Sıcak haddelenmiş çelik ayrıca daha sıkı toleranslara ve daha yüksek mekanik özelliklere de izin verir.

Soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çelikten daha pahalı olmasına rağmen, yukarıda bahsedilen avantajlar onu birçok uygulama için faydalı kılmaktadır. Yüzeyler zaten pürüzsüz olduğundan, bitmiş ürünler iyi bir sonuç elde etmek için daha az ek yüzey bitirme işlemine ihtiyaç duyar. Soğuk haddelenmiş/soğuk çekilmiş çelik kullanım örnekleri şunları içerir: – Metal mobilyalar – Yapısal parçalar – Bisiklet çerçeveleri

Sıcak Haddelenmiş ve Soğuk Haddelenmiş Çelik

Sıcak haddelenmiş çelik, yeniden kristalleşme noktasının üzerinde ısıtılan ve ro’dan sonra soğutulan çeliktir.

dolu. Çelik türleri, yüksek mukavemetli çelik ve karbon çelikleri olan HSLA’yı içerir. Soğuk haddelenmiş çelik, tipik olarak sıcak haddelenmiş çelikten daha güçlüdür, çünkü soğuk haddeleme, çeliğin yapısını güçlendirerek daha faydalı bir şekilde değiştirir. Soğuk haddelenmiş ve sıcak haddelenmiş çelikler arasındaki diğer farklar, üretim süreçleridir. Soğuk haddelenmiş çelik, daha düzgün taneler oluşturmak için sıcak haddelenmiş çelikten daha fazla işlem gerektirir, ancak soğuk haddelemeden elde edilebilecek ek mukavemet nedeniyle daha kaliteli bir parça oluşturur.

Sıcak haddelenmiş çelik, çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan 1700˚F’nin üzerinde çok yüksek sıcaklıklarda preslenmiş çeliktir. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve işlenmesi daha kolay ürünlerle sonuçlanır. Soğuk haddelenmiş çelik, boyutsal kalitesini iyileştirmek için daha fazla işleme tabi tutulmuş, esasen sıcak haddelenmiş çeliktir. İşlem, oda sıcaklığında sıcak veya soğuk haddelenmiş bir çelik ürün (slab veya kütük) ile başlar ve daha sonra istenilen profil şeklini alana kadar bir dizi silindirden geçirilir.

Sıcak haddelenmiş çelik daha dövülebilirdir ve çeşitli farklı şekillerde zorlanmasına izin verir. Bu, sıcak haddelenmiş çeliği, I kirişleri gibi yapısal bileşenlerin veya demiryolu rayları gibi basit enine kesitlerin üretimi için iyi bir seçim haline getirir. Ayrıca sac metal üretmek için kullanılır. Soğuk haddelenmiş çelik, esasen daha fazla işlem görmüş sıcak haddelenmiş çeliktir. Çelik, malzemenin soğutulduğu (oda sıcaklığında) ardından tavlama ve/veya temper haddelemenin ardından soğuk indirgeme değirmenlerinde işlenir.

Sıcak haddelenmiş çelik ile soğuk haddelenmiş çelik arasındaki fark, ürün özellikleri veya kalitesi ile değil, bu metallerin fabrikada işlenme şekli ile ilgilidir. Sıcak haddelenmiş çelik, çeliğin yüksek sıcaklıklarda haddelenmesini içerir; burada soğuk haddelenmiş çelik, malzemenin soğutulduğu soğuk redüksiyon haddelerinde daha fazla işlenir, ardından tavlama ve/veya temper haddeleme yapılır.

Isıl İşlem Çeliğin Görünümünü ve Dayanımını Nasıl Etkileyebilir?

Sıcak haddelenmiş çelik, hassas şekil ve toleransların gerekli olmadığı durumlarda kullanılır. Dövülebilir doğası, tüpler gibi çeşitli farklı şekillerde kolayca yuvarlanabileceği anlamına gelir. Sıcak haddeleme, esas olarak çelik sac ve demiryolu rayları gibi basit kesitler üretmek için kullanılır.

Bu iki malzeme, yoğun bir şekilde çizildiğinde aynı özelliklere sahiptir, ancak görünümleri farklıdır. Sıcak haddelenmiş çelik genellikle çerçeve ve yapısal şeyler inşa etmek için kullanılır.

Tüm çelikler, sıcak haddelenmiş çelik şeklinde başlar. Haddeleme işlemi sırasında, sürtünme ve sac metal oluşumu nedeniyle aşırı ısı üretilir. Isıyı uzaklaştırmak için farklı sıcaklıklarda çeşitli tipte soğutucular kullanılır. Soğuk haddelenmiş çelik, sıcak haddelenmiş çeliğin bir çeşididir ve tavlamadan (soğutma) sonra ürün haline getirilmeye hazırdır.

Benzer standartta TS-06, malzemeye en yakın ortak noktası sağlar.