Çfarë është çeliku i galvanizuar? Cilat janë zonat e përdorimit të çelikut të galvanizuar?

galvaniz çelik sac

Çfarë është çeliku i galvanizuar? Cilat janë zonat e përdorimit të çelikut të galvanizuar?

çeliku i galvanizuari referohet një pllake çeliku sipërfaqja e së cilës është e veshur me zink. Galvanizimi është një metodë ekonomike dhe efektive antikorozive që përdoret shpesh dhe rreth gjysma e prodhimit botëror të zinkut përdoret në këtë proces. Çeliku i galvanizuar me zhytje të nxehtë ka vetitë më të mira gjithëpërfshirëse si rezistenca ndaj korrozionit, formimi dhe veshja, si dhe avantazhet e kostos dhe pamjes së mirë.

Sipas mënyrës së prodhimit dhe përpunimit, mund të ndahet në kategoritë e mëposhtme:

1- E zhytur në nxehtësi çeliku i galvanizuar flokët. Pllaka e çelikut është zhytur në një banjë me zink të shkrirë dhe një shtresë prej fletë çeliku të zinkut ngjitet në sipërfaqe. Aktualisht, prodhohet kryesisht nga procesi i galvanizimit të vazhdueshëm, domethënë, fleta e çelikut spirale është zhytur në një banjë të vazhdueshme të zinkut me zink të shkrirë për të bërë fletë çeliku të galvanizuar.

2-  Fletë çeliku e galvanizuar  Kjo fletë çeliku prodhohet gjithashtu me metodën e zhytjes së nxehtë, por menjëherë pas daljes nga rezervuari, ajo nxehet afërsisht në 500 °C për të formuar një shtresë të hollë të aliazhuar prej zinku dhe hekuri. Kjo çeliku i galvanizuar Fleta ka ngjitje dhe saldim të mirë.

për panelet e çatisë çeliku i galvanizuar rrotulloj

3- Fletë çeliku e galvanizuar. të prodhuara nga elektrikimi çeliku i galvanizuar fleta ka përpunueshmëri të mirë. Por veshja është e hollë dhe rezistenca ndaj korrozionit nuk është aq e mirë sa fleta e galvanizuar me zhytje të nxehtë;

4- Çeliku i galvanizuar me diferencial njëanësh dhe dy anë. Një anë çeliku i galvanizuar, pra vetëm produkte të galvanizuara nga njëra anë. Ka përshtatshmëri më të mirë në saldim, lyerje, trajtim kundër ndryshkut dhe përpunim sesa fleta e galvanizuar e dyanshme. Për të kapërcyer mangësitë e zinkut të pa veshur nga njëra anë, ekziston një lloj tjetër llamarine e galvanizuar e veshur me një shtresë të hollë zinku, pra fletë e zinkuar me dy anë, nga ana tjetër;

5- Aliazh dhe kompozit fletë çeliku e galvanizuar. Zinku dhe alumini, plumbi, zinku etj. Është bërë nga metale të tjera si çeliku apo edhe pllaka çeliku të veshura të përbërë. Kjo fletë çeliku ka performancë të shkëlqyer kundër ndryshkut dhe performancë të mirë të veshjes.

Përveç pesë llojeve të mësipërme, fletë çeliku të galvanizuar me ngjyra, të veshura me printime çeliku i galvanizuar fletë dhe fletë çeliku të galvanizuar të laminuara me klorur polivinil. Megjithatë, fleta e galvanizuar me zhytje të nxehtë është ende më e përdorura.

 

çeliku i galvanizuar vendet e aplikuara

Çeliku i galvanizuar përdoret kryesisht në industrinë e ndërtimit, industrisë së lehtë, automobilave, bujqësisë, blegtorisë, peshkimit dhe industrisë tregtare.

Konstruksioni përdoret kryesisht në shtëpi ndërtimi civile me materiale dhe panele anti-korrozive stop-industriale, grila çati, panele ballkoni, dritare, stendat e gazetave, magazina, dyer rrotulluese, ngrohës, tuba uji të shiut, etj.

Industri e lehtë, elektroshtëpiake, oxhaqe civile, enë kuzhine etj. Përdoret për banim. Industria e automobilave përdoret kryesisht për të bërë pjesë rezistente ndaj korrozionit për automobila;

Bobina çeliku e galvanizuar për panelet e çatisë – Aplikimi i fletës trapezoidale

Bujqësia, blegtoria dhe peshkimi përdoren kryesisht në ruajtjen dhe transportin e drithërave, përpunimin e mishit dhe produkteve ujore në ngrirje, etj. Duke përdorur për;

Tregtia përdoret kryesisht për ruajtjen dhe transportin e materialeve, mjeteve të paketimit etj. Frigoriferë, lavatriçe, kabinete çelësash, kondicionerë, furra me mikrovalë, tostera, fotokopjuese, makina shitëse, ventilatorë, fshesa me korrent, etj. çeliku i galvanizuar përdorni fletë metalike.

zhytje e nxehtë fletë çeliku e galvanizuar

Klasifikimi i çelikut të galvanizuar
Fleta e galvanizuar ndahet sipas paraqitjes: ka fletë të galvanizuar me lule zink dhe fletë të galvanizuar me lule jo zink.

Sipas trashësisë së shtresës së zinkut: 80 GR zink; 100 gr zink; 120 GR zink; 180 GR zink; 275 GR zink.

Galvaniz rulo sac
Fletë spirale e galvanizuar

Çfarë është fleta e galvanizuar?

Shumë njerëz e dinë se çfarë është çeliku i galvanizuar. Përdoret për një shumëllojshmëri të gjerë aplikimesh nga kanali HVAC deri te kovat e kopshtit; dekorim i shtëpisë për kosha plehrash. Veshja e parmendës në sipërfaqe e bën atë tërheqës vizualisht, por gjithashtu e bën atë më të qëndrueshëm dhe rezistent ndaj korrozionit.

Pra, si bëhet çeliku i galvanizuar? Nga vjen kjo parmendë? Le të zbulojmë.

E zhytur në nxehtësi Galvanizuargjiri

Çeliku i galvanizuar është një çelik karboni i veshur me zink. Metoda më e zakonshme e veshjes së zinkut është procesi i zhytjes së nxehtë.

Procesi i zhytjes së nxehtë përfshin zhytjen e çelikut të karbonit në një banjë me zink të shkrirë (afërsisht 680 gradë Fahrenheit). Kur materiali hiqet nga banja e zinkut dhe ftohet, ndodh një reagim ndaj oksigjenit në ajër. Reaksioni bën që zinku të bëhet pjesë e çelikut (lidhja hekur-aliazh zinku). Përfundimi i ri i sipërfaqes duket se ka një përfundim kristali ose një përfundim me shkëlqim.

Ndërsa kjo është forma më e zakonshme e galvanizimit, ajo përdoret shpesh për produktet e çelikut që janë prodhuar më parë pasi trashësia e produktit përfundimtar nuk mund të kontrollohej lehtë. Një metodë tjetër e galvanizimit është galvanizimi i vazhdueshëm.

Fletë e galvanizuar

gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip