Prodhimi i fletëve të çelikut të galvanizuar - Si prodhohet fleta e galvanizuar?

Prodhimi i fletëve të çelikut të galvanizuar - Si prodhohet fleta e galvanizuar?

çeliku i galvanizuar Kur kimisti Alkimist e zhyt hekurin në zink të shkrirë, ai vëren se hekuri ka një shtresë të ngjashme me argjendin mbi të. Kjo histori fillon 300 vjet më parë. Kjo përpjekje e alkimistit do të ishte hapi i parë në formimin e historisë së galvanizimit.

Takimi i zinkut me hekurin është i lidhur ngushtë me historinë e galvanizimit; Edhe 2500 vjet më parë ka dekorime të bëra me zink, këto dekorime janë bërë nga shkrirja e metalit që përmban sasi të madhe zinku. Tunxh është bërë nga një aliazh bakri dhe zinku. % u gjet në shekullin e 10 para Krishtit me oriz judean që përmbante 23 zink.

Teksti i famshëm mjekësor indian Charaka Samhita, i shkruar rreth vitit 500 para Krishtit, përmend një metal që mendohet të jetë oksid zinku, pasi kur zinku oksidohet ai prodhon pushpanjan, i njohur gjithashtu si 'leshi i filozofit'. Në tekstin e tij mjekësor indian, ai detajon përdorimin e oksidit të zinkut si një pomadë për sytë dhe një trajtim për plagët e hapura. Oksidi i zinkut përdoret sot në kujdesin e lëkurës, kremrat e kalaminës dhe pomadat antiseptike. Prodhimi i zinkut u zhvendos nga India në Kinë në shekullin e 17-të. Në 1743, shkritorja e parë evropiane e zinkut, përkatësisht fabrika e veshjes së galvanizimit, filloi të funksionojë në Bristol, Angli.

çeliku i galvanizuar
çeliku i galvanizuar

Në 1742, një kimist i quajtur Melouin paraqiti një letër në Akademinë Mbretërore Franceze në të cilën ai përshkruante se si një shtresë zinku mbi hekur mund të përftohej duke e zhytur atë në zink të shkrirë. Interesi për zbulimin e Melouin u përhap shpejt në komunitetin shkencor dhe aplikimi i parë ishte përdorimi i zinkut të shkrirë si një shtresë mbrojtëse e lirë për sendet shtëpiake. Këto produkte filluan të përdoren në disa pjesë të Francës në gjysmën e dytë të shekullit të 18-të.

Deri në vitin 1850, industria britanike e galvanizimit përdorte 10,000 tonë zink në vit për mbrojtjen e hekurit. Kjo periudhë pa gjithashtu shpikjen e një materiali inxhinierik që do të ndihmonte në futjen e veshjes së galvanizuar në gjuhën e njerëzve në mbarë botën.

Sot, parandalimi i korrozionit të çelikut me veshje të galvanizuar

Turqi çeliku i galvanizuar Si një nga prodhuesit, Erdemir prodhon fletë çeliku të galvanizuar me kapacitet rreth %5. Historia e prodhimit të çelikut të galvanizuar në Turqi daton rreth 60 vjet më parë. Erdemir filloi linjën e saj të galvanizimit në vitin 1965, prodhimi i së cilës filloi.

Më pas, Tezcan Galvanized filloi linjën e saj të galvanizimit të bobinave në 1982 dhe u bë kompania e parë private që prodhoi mbështjellje të galvanizuar.

Sipas të dhënave të vitit 2018, konsumi i galvanizuar me zhytje të nxehtë është rreth 300,000 tonë në vit. Kjo sasi nuk përfshin zinkun e konsumuar nga prodhuesit e bobinave të galvanizuara.

Si bëhet prodhimi i fletëve të galvanizuar?

E galvanizuar me zhytje të nxehtë

çeliku i galvanizuarështë një çelik karboni i veshur me zink. Metoda më e zakonshme e zinkut është procesi i zhytjes së nxehtë. Nuk ka asnjë metodë të tillë si veshja e galvanizimit të ftohtë.

procesi i galvanizimit me zhytje të nxehtë, prej çeliku të karbonit Formohet nga zhytja në një pishinë zinku të shkrirë (680 gradë). Një reagim ndaj oksigjenit në ajër ndodh kur materiali hiqet nga pishina e zinkut dhe ftohet. Reagimi bën që zinku të ngurtësohet dhe të bashkohet në çelik. 

Kjo është forma më e zakonshme e galvanizimit. Megjithatë, në këtë metodë, duke qenë se shpërndarja homogjene e trashësisë së veshjes së galvanizuar nuk mund të kontrollohet lehtë, përdoret për produktet e gatshme të çelikut. Kështu për shembull një shtyllë çeliku është e përshtatshme për veshje. Një metodë tjetër e galvanizimit janë linjat e galvanizimit të vazhdueshëm.

Pse çmimet e çelikut të galvanizuar janë të larta?
Pse çmimet e çelikut të galvanizuar janë të larta?

Galvanizimi i vazhdueshëm

Galvanizimi i vazhdueshëm, d.m.th., aplikon veshjen e zinkut në sipërfaqen e një rrotulle të vazhdueshme prej çeliku ndërsa kalon nëpër një banjë zinku. Bobina e çelikut lëviz me rreth 200 metra në minutë.

Spiralja e çelikut del nga pishina e zinkut me veshjen e dëshiruar të zinkut. Zinku i tepërt hiqet me ajër me presion të lartë për të arritur trashësinë e dëshiruar të veshjes. Bobina e çelikut me spirale të galvanizuar që del nga pishina e zinkut lihet të ftohet.

Trashësia e veshjes së zinkut me galvanizim të vazhdueshëm përdoret në produkte më të ndjeshme. Përdoret përgjithësisht në prodhimin e mbështjelljeve të çelikut të galvanizuar. Prodhuesit turq të fletëve të galvanizuara kanë bërë investime shumë të larta në këtë drejtim. Me rritjen e trashësisë së veshjes, rritet edhe kostoja e galvanizimit.

Fletët metalike të galvanizuara prodhohen nga një proces që përfshin elektrizimin e metalit të zinkut në metal çeliku. Procesi i galvanizimit prodhon një shtresë mbi çelikun që oksidohet dhe i jep galvanizimit ngjyrën kafe. Pasi bëhet në fletë metali të galvanizuar, veshja lahet për të marrë një përfundim me shkëlqim. Kjo sipërfaqe me shkëlqim mund të lyhet me smalt fosfat për t'i dhënë atyre një përfundim fshehës ose të lyhet me pigmente me ngjyra për t'i dhënë ngjyrë sipërfaqeve të dërrasave. Përdorni imagjinatën tuaj dhe përpiquni të mendoni për ngjyra të tjera që dëshironi të shihni në prodhimin e fletëve të galvanizuar.

çeliku i galvanizuar Fletët prodhohen duke shndërruar mineralin e hekurit në hekur derri. Kjo bëhet me një agjent reduktues në formën e karbonit, koksit ose qymyrit. Ne mund të marrim një shkretëtirë të mbushur me mineral hekuri dhe ta prodhojmë këtë produkt në një mënyrë miqësore me mjedisin duke përdorur vetëm ujë dhe nxehtësi.

prodhimi i fletëve të galvanizuara me zhytje të nxehtë
prodhimi i fletëve të galvanizuara me zhytje të nxehtë

Galvanizimi është procesi i përgatitjes së çelikut për veshje mbrojtëse. Procesi i galvanizimit kryhet në çelik të sapobërë, i cili kurohet me kalimin e kohës për të prodhuar një shtresë të fortë dhe të qëndrueshme. Për të përshpejtuar procesin e ngurtësimit, furnizuesi elektrizoi zink në sipërfaqen e çelikut. Ndërsa veshja u zhvillua, ajo u mbulua me dorë me një shtresë jonesh kloruri të tretur në acid sulfurik, të dyja të aplikuara përmes një banjë zhytjeje në të cilën vendosej çeliku dhe më pas u shëruan nën dritat ultravjollcë. Ky proces mund të përdoret për një sërë metalesh si alumini dhe magnezi në temperatura që variojnë nga 100°F deri në 300°F (37°C deri në 149°C) në varësi të përbërjes kimike të metalit. Prodhimi i fletëve të galvanizuar

Fletët e çelikut të galvanizuar kalojnë në rendin e mëposhtëm:

Forma më e zakonshme e fletës së çelikut të galvanizuar është e mbështjellë nga biletat e përbërë nga disa shtresa çeliku. Për të prodhuar këtë lloj dërrase, trungjet nxehen në temperatura të larta (temperaturat e prodhimit midis 1200°C dhe 1500°C) në një furrë, ku goditen me çekiç për të hequr materialin dhe formën e tepërt. Ky proces zgjat rreth 20 minuta për çdo shtresë çeliku.

Çeliku i galvanizuar përgatitet duke e prerë fillimisht çelikun me një agjent galvanizues rrjetë të imët. Kjo është bërë për të arritur mbrojtje maksimale dhe rezistencë ndaj ndryshkut. Mbështjelljet e çelikut më pas mbështillen me pllaka përmes një serie prerjesh të drejta dhe riprodhimesh për të arritur trashësinë përfundimtare të dëshiruar. Pas rrotullimit të pllakës, ndodhin më shumë kalime përfundimtare. Gjatë këtyre kalimeve, çeliku vuloset duke përdorur makina lustruese dhe/ose sitet duke shpëlarë me ujë të nxehtë për të arritur një cilësi të caktuar të sipërfaqes. Një shtresë mbrojtëse aplikohet më pas në këtë sipërfaqe përpara se të vendoset montimi përfundimtar.

Çeliku që është përpunuar, mbështjellë dhe stampuar sipas standardeve më të fundit metalurgjike pa ndikuar në përfundimin e galvanizuar. Veshje e galvanizuar e ngjitur, e palyer. Kjo teknikë e prodhimit ka mbetur e pandryshuar që nga viti 1930.

Metali i galvanizuar mund të prodhohet duke lidhur një sipërfaqe çeliku në një pikë çeliku të butë ose mbrapa. Kur metali (p.sh. çeliku i galvanizuar, çelik inox, alumini) stampohet dhe formohet, aplikohet një shtresë e oksidit të zinkut me presion vakum, e ndjekur nga ujë shumë i nxehtë duke përdorur rula.

Për çfarë përdoret çeliku i galvanizuar? Çeliku i galvanizuar është një trajtim sipërfaqësor që parandalon ndryshkun duke krijuar një pengesë të padukshme zinku. Ky proces u zhvillua në shekullin e 18-të kur u zbulua se çeliku i trajtuar me zink do t'i rezistonte korrozionit të shkaktuar nga lagështia dhe oksigjeni. Procesi i galvanizimit përfshin tharjen e një fletë metali në ajër ose ujë dhe më pas vendosjen e saj midis shtresave të zinkut të veshura me një fletë tjetër. Gjatë këtij procesi, zinku formon një shtresë mbrojtëse që parandalon oksigjenin të arrijë metalin e ekspozuar nën shtresën e parë të zinkut, duke parandaluar kështu oksidimin. Procesi mund të aplikohet në një sërë metalesh, duke përfshirë çelikun, aluminin, bakrin ose çelik inox. Çeliku i galvanizuar përdoret gjerësisht nga prodhuesit për shkak të aftësisë së tij për të parandaluar ndryshkun dhe për të vepruar si një shtresë mbrojtëse. Përveç kësaj, ka forcë të mirë dhe rezistencë ndaj konsumit. Këto përfitime e bëjnë çelikun e galvanizuar një material mbrojtës të zakonshëm për pjesët strukturore dhe pjesët dekorative në objektet e prodhimit dhe qendrat e transportit si aeroportet dhe depot e autobusëve; ruan gjithashtu integritetin e sipërfaqeve në doke dhe shtretër ku mjediset detare e ekspozojnë materialin ndaj kushteve të zgjatura të motit të jashtëm. Çeliku i galvanizuar përdoret gjithashtu në arkitekturë, veçanërisht në aplikime mbështetëse si kolonat brenda ndërtesave që kërkojnë përkulje ose përkulje duke ruajtur ngurtësinë.

Është bërë nga veshja elektrokimike e çelikut me zink, një aliazh zinku dhe hekuri me kosto të ulët. Zinku aplikohet elektrokimikisht në një proces të vazhdueshëm duke përdorur elektroda të tensionit të lartë që veprojnë si bateri kimike. Grimcat e ngarkuara elektrike nga elektroda reagojnë me materialin bërthamë për të formuar veshje zinku, të cilat më pas kalohen për të zbutur strukturën e tyre dhe për të zgjeruar madhësinë e tyre. 

Ky rezultat është një produkt industrial që nuk do të ndryshket, nuk do të ndryshket. Në prodhimin tonë, materiali hapet një vrimë dhe materialet lyhen duke prekur sipërfaqen e brendshme të vrimës.

Madhësia: 1 fletë, 4,5 ft. gjatësia x 100′ gjerësi (1250 x 30 m)

Prodhimi i fletëve të galvanizuar çfarë?

Prodhimi i fletëve të galvanizuar. (duke treguar se si hekuri dhe çeliku shndërrohen në hekur të galvanizuar)

Prodhimi i fletëve të galvanizuar është një proces në të cilin produkti do të galvanizohet në mënyrë që të mos ndryshket. Procesi i galvanizimit është një komponent thelbësor në industrinë e prodhimit dhe përdoret gjerësisht për të mbrojtur metalin nga korrozioni.

Prodhimi i fletëve të galvanizuar

Fletë çeliku e galvanizuar është bërë duke galvanizuar një copë çeliku të hollë të mbështjellë të nxehtë për të prodhuar një sipërfaqe reflektuese me shkëlqim të lartë për pjesët e jashtme të automobilave, pajisjet dhe mobiljet. Shikoni veçorinë tonë të videos për prodhimin e fletëve të çelikut të galvanizuar për të parë se si t'i ktheni fletët e çelikut të mbështjellë të ftohtë ose të nxehtë në një produkt të veshur.

Llamari i galvanizuar është materiali ideal për shumë aplikime ndërtimi. Është një metal i fortë që nuk ndryshket, duke e bërë atë veçanërisht të përshtatshëm për përdorim jashtë dhe në mjedise të vështira. Fleta e galvanizuar është e veshur me zink për të mbrojtur kundër korrozionit. Megjithatë, ky proces paraqet një sërë sfidash unike.

Fleta e çelikut të galvanizuar prodhohet kryesisht me metodën e galvanizimit, në të cilën sipërfaqja e fletës së çelikut ka një shtresë mbrojtëse zinku.

Fleta e galvanizuar përdoret në prodhimin e produkteve të ndryshme. Disa për përdorim shtëpiak kanaçe, vegla,

Galvanizimi është një shtresë zinku e aplikuar në fletët e çelikut me një proces të quajtur zhytje e vazhdueshme e nxehtë, në të cilën fleta e çelikut kalon nëpër një banjë zinku të shkrirë.

Çeliku i galvanizuar është çeliku i zakonshëm me karbon me një shtresë mbrojtëse zinku. Forca e çelikut është e barabartë me çelikun me karbon të ulët, ndërsa shtresa e jashtme e zinkut e bën atë rezistent ndaj dritës UV dhe elementëve të tjerë. Metali i galvanizuar është i lehtë për t'u bashkuar dhe me thumba

gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip