Çfarë është çeliku i karbonit?

Çfarë është çeliku i karbonit?

% përmban deri në 2.1 element karboni ndaj peshës prej çeliku të karbonit. Instituti Amerikan i Hekurit dhe Çelikut (ASISI) përcakton çelikun e karbonit me vetitë e mëposhtme:

  • Nuk ka kërkesa minimale për përmbajtjen për krom, kobalt, nikel, titan, tungsten, vanadium ose metale të tjera rezistente ndaj korrozionit.
  • Minimumi i kërkuar i bakrit % nuk duhet të kalojë 0.40.
  • Maksimumi % mangan nuk duhet të kalojë 1.65.
  • Maksimumi i bakrit % nuk duhet të kalojë 0.6
  • Maksimumi i silikonit % nuk duhet të kalojë 0.6

Cilat janë përfitimet e çelikut të karbonit? 

Përdorimi i elementit me karbon të lartë ndryshon vetitë strukturore të çelikut. Më në detaje, ai bëhet më i fortë dhe më i qëndrueshëm. Kjo është arsyeja pse shumë shpata, thika dhe armë të tjera janë bërë nga çeliku me karbon të lartë. Historikisht, shpatarët në Japoni bënë tamahagan, një lloj i veçantë çeliku me karbon të lartë, për përdorim në shpata të tilla si katana.

Çeliku i karbonit nuk është rezistent ndaj korrozionit si çeliku inox. Edhe pse më i fortë dhe më i qëndrueshëm se çeliku inox, çeliku i karbonit mund të ndryshket kur ekspozohet ndaj lagështirës. Edhe avujt e lagështisë në ajër mund të shkaktojnë ndryshkjen e çelikut të karbonit. Gjithashtu, çeliku i karbonit është më pak duktil se çeliku inox.

Çeliku i karbonitpërpunueshmëria zvogëlohet për shkak të fortësisë së lartë që rezulton nga përmbajtja e lartë e karbonit. Raporti i karbonit në çeliqet e karbonit arrin kulmin në %0.18 në % 0.22 karbon. Ata kanë aftësi përpunuese që është mjaft e butë për të formuar patate të skuqura, por gjithashtu mjaft të brishtë për të lejuar që çipi të thyhet dhe të ndahet. Çeliku i karbonit Elementi i plumbit njihet gjerësisht për rritjen e përpunimit, por kontributi i plumbit në krahasim me squfurin është pak i njohur. Plumbi vepron si vaj i brendshëm duke reduktuar fërkimin dhe siguron një përmirësim të ndjeshëm në prodhim. Rëndësia e plumbit nuk është aq kritike dhe e përhapur sa dikur, pasi mjete të tjera teknologjike janë zhvilluar për të hequr nxehtësinë nga përpunimi (p.sh. ftohësit me presion të lartë dhe shpejtësi të lartë).

Lazer kesim faydaları
Përfitimet e prerjes me lazer

Struktura e çelikut të karbonit

Çeliqet me karbon njihen gjithashtu si çeliqe me karbon të ulët. Mund të provohet në hekur që përmban një sasi të vogël karboni. Çeliqet janë hekura të fortë dhe të fortë, jo të kalitur. Është forma më e zakonshme e çelikut në vitet e fundit, sepse çmimi i tij, përkatësisht kostoja e prodhimit, është relativisht e ulët. Mund të përdoret në shumë aplikime çeliku, përkatësisht në prodhim. Është i përshtatshëm për shumë sektorë sipas vetive të tij materiale. Çeliku me karbon të ulët, përmban afërsisht % 0,05-0,30 karbon, është i lakueshëm dhe duktil, domethënë mund të formohen lehtësisht. Çeliku me karbon të ulët ka një rezistencë relativisht të ulët në tërheqje, por është i lirë dhe i lehtë për t'u formuar.

Në aplikimet ku përdoren seksione të mëdha për të rritur forcën, përveç vlerës së karbonit shtohen edhe elementë të tjerë. Për këtë arsye, ka alternativa të ndryshme për çeliqet me karbon të ulët sipas vendit të përdorimit: për shembull, ka varietete të tilla si çeliku strukturor. Dendësia e çelikut të karbonit është rreth 7.85 g/cm' 3 (7850 kg/m 3 ) është. Pra, nëse duam të bëjmë një llogaritje të peshës së çelikut të karbonit.

(Trashësia x gjerësia x lartësia x graviteti specifik)/ 1 000 000 = kg.

 

16mo3 Kalite Sac
Fletë e cilësisë 16mo3
gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip