Pse duhet të zgjedhim çelikun e galvanizuar?

çeliku i galvanizuar

Pse Çeliku i galvanizuar duhet te zgjedhim?

çeliku i galvanizuarështë përdorur për gati 2000 vjet për shkak të aftësisë së tij të pakrahasueshme për të qëndruar një kohë shumë të gjatë dhe për t'i rezistuar korrozionit. Çeliku i galvanizuar me zhytje të nxehtë dhe çeliku i galvanizuar i elektropluar bëhen me metoda të ndryshme, dhe veshjet e zinkuara me zink ndryshken krejtësisht ndryshe. Kjo galvanizimi Ju mund të merrni informacion nga ne për proceset (këtu) dhe se si korrozioni i zinkut ndryshon midis tyre.

Po, çeliku i galvanizuar ndaj korrozionit të ndryshkut Rezistenca ndaj korrozionit varet kryesisht nga lloji dhe trashësia e veshjes mbrojtëse të zinkut të galvanizuar, por lloji i mjedisit gërryes është gjithashtu një faktor kritik.

Faktorët që gërryejnë dhe gërryejnë çelikun e galvanizuar:

 • %60’ın üzerinde bağıl nem
 • Klorur natriumi (kripë) në ujë ose ajër
 • Mjedise të lagështa ose të lagështa
 • Rritja e temperaturës e shoqëruar me faktorë gërryes si lagështia dhe ndotja industriale
 • acide; veçanërisht (1) sulfid hidrogjeni - nga vullkanet, burimet e nxehta, gazi natyror dhe gazi i ujërave të zeza - dhe (2) urban
 • acidet e squfurit të prodhuara nga ndotja e dioksidit të squfurit në atmosferë
 • Alkalet e forta
 • Suva dhe çimento që përmbajnë kloride dhe sulfate (veçanërisht çimento Portland)
 • Rrjedhja acide e ujit të shiut nga çatitë me pllaka druri
 • Myshk dhe liken
 • Kontakti ndërmjet pjesëve të galvanizuara dhe bakrit, hekurit të pastër ose çelikut shkakton korrozion galvanik. Galvanike
 • korrozioni (elektrokimik), ndryshe nga zinku në prani të një elektroliti si shiu, vesa, mjegulla ose kondensimi
 • Është një reaksion korrozioni elektrolitik ndërmjet metaleve.
 • Ushqime dhe pije acidike (a është metali i galvanizuar i sigurt për t'u ngrënë?)
çeliku i galvanizuar
çeliku i galvanizuar

Çeliku i galvanizuar ka rezistencë të mirë ndaj:

Betoni
Llaç
Plumbi
Kallaj
Zinku
Alumini
Çeliku i galvanizuar gërryen të gjitha metalet përveç plumbit, kallajit, zinkut dhe aluminit.

Çeliku i galvanizuar, megjithëse nuk do të zgjasë përgjithmonë rezistente ndaj korrozionit Është një metal unik. Sidoqoftë, vlen të përmendet se aplikimi i një shtrese mbrojtëse, si bojë, në çelikun e galvanizuar do të zvogëlojë problemet e shkaktuara nga korrozioni i veshjes mbrojtëse të zinkut.

Çeliku i galvanizuar Sa do të marrë?

Sa kohë duhet që një kovë e re e dobishme prej çeliku e galvanizuar të ndryshket dhe të gërryhet në një grumbull të padobishëm metali? Kjo kërkon një kohë të gjatë. Një kovë çeliku e galvanizuar (e bërë me çdo metodë) mund të zgjasë pothuajse përgjithmonë nëse trajtohet butësisht, e thatë dhe e mbrojtur nga shiu. Megjithatë, korrozioni është i pashmangshëm për kovat dhe vaskat e galvanizuara që do të bëhen mbjellëse kopshtesh, dekorime peizazhi, ushqyes kafshësh dhe kova uji të fermës. Çeliku i galvanizuar i destinuar për përdorim afatgjatë në natyrë duhet të jetë çeliku i galvanizuar me zhytje të nxehtë; Kjo zakonisht zgjat rreth 70 vjet në shumë mjedise të ndryshme.

Tabela 1 më poshtë vlerëson se sa do të zgjasë çeliku i galvanizuar bazuar në një studim 30-mujor të korrozionit të faktorëve mjedisorë si lagështia, lagështia dhe ndotësit e ajrit në 2004.

Vlerësimi se kur duhet konsumuar shtresa e zinkut në çelik të galvanizuar
Çeliku i galvanizuar mirëmbahet në mjedise të lagështa ose të lagështa 10 vite
%100 bağıl nem 34 vjet
% Lagështia relative nën 60 211 vjet

Burimi: American Journal of Civil Engineering Materials 2004

Rezistenca ndaj korrozionit të veshjeve të zinkut

Rezistenca ndaj korrozionit të veshjeve të zinkut përcaktohet kryesisht nga lloji dhe trashësia e veshjes, por do të ndryshojë me ashpërsinë e kushteve mjedisore të ekspozuara (si në tabelën e mësipërme). Rezistenca ndaj korrozionit të veshjes së zinkut të galvanizuar me zhytje të nxehtë varet kryesisht nga një film mbrojtës (patina) që formohet në sipërfaqen e tij.

Le të flasim pak më shumë për ndryshkun e galvanizimit:

Llojet galvanizuese; Krahason vetitë e metodave të galvanizimit.

Çeliku i galvanizuar A ndryshket?

A ndryshket zinku?; Mësoni se si vishet një shtresë zinku e nxehtë për të krijuar një shtresë patina që mund të mbrojë metalin e zinkut poshtë për më shumë se 75 vjet. Produktet e korrozionit të zinkut (duke formuar një shtresë patina) të formuara nga galvanizimi i nxehtë dhe ngjiten në mënyrë të patretshme me metalin në shumë mjedise. Prandaj, shkalla e korrozionit të çelikut të galvanizuar me zhytje të nxehtë mund të ngadalësohet me kalimin e kohës.

Së pari zinku galvanizojlloji i burrave dhe procesi i kësaj mënyra se si ndryshket çeliku i galvanizuarKuptoni se si kontrollon. Mjediset, elementët dhe kushtet ndaj të cilave është i ekspozuar çdo lloj çeliku i galvanizuar, megjithatë, në fakt përcaktojnë se sa kohë duhet përpara se të gërryhet.

Një studim i vitit 1926 i korrozionit të çelikut të galvanizuar në zonat industriale, rurale dhe detare zbuloi:

Jeta e një shtrese zinku kudo është drejtpërdrejt proporcionale me trashësinë e saj.

Korrozioni më i shpejtë ndodhi në vende shumë industriale, ndërsa më pak i shpejtë ndodhi në vende rurale dhe më të thata.
Grafiku i dobishëm më poshtë (nga Shoqata Amerikane e Galvanizuesve) tregon se sa kohë do të duhet çeliku i galvanizuar përpara se të servisohen zonat e gërryera për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm. GalvanizuarDëshironi të mësoni se si të drejtoni çelikun? Me fjalë të tjera, kjo tabelë tregon se sa kohë i duhet çelikut të galvanizuar që të ndryshket në mjedise të ndryshme.

Rezistenca ndaj korrozionit të galvanizimit
Rezistenca ndaj korrozionit të galvanizimit

Mjediset industriale:

 • Shembuj të mjediseve urbane janë shumica e qyteteve dhe zonave urbane.
 • Në përgjithësi, media gërryes më agresive.
 • Ndotja e ajrit nga squfuri dhe fosfati nga burime pikash si shkarkimet e automobilave shkakton konsumin e veshjes së zinkut të galvanizuar.
 • Mjediset detare tropikale

Zonat ku temperatura bie nën zero.

 • Lagështia është e lartë dhe kloruret nga uji aty pranë janë të pranishme në ajër.
 • Pothuajse po aq gërryes sa mjediset industriale
 • Temperaturat e nxehta rrisin nivelin e aktivitetit të elementeve të korrozionit në sipërfaqen e zinkut të galvanizuar.
 • Afërsia me plazhin, drejtimi i erës dhe shpejtësia e erës ndikojnë gjithashtu në shkallën e korrozionit.
 • Mjedise Detare të Mesme

Temperaturat dhe lagështia më e ulët i bëjnë mjediset detare të buta më pak gërryese ndaj homologëve të tyre tropikal.
Ashtu si rajonet detare tropikale, kloruret, distanca nga oqeani, drejtimi i erës dhe shpejtësia e erës formojnë shkallën e korrozionit.
mjedise periferike

 • Më pak gërryes se zonat industriale
 • Zonat urbane dhe komunitetet e lagjeve të banuara jashtë qyteteve.
 • Mjediset Rurale

atmosferë gërryese më pak agresive

Ajri dhe shiu në zonat rurale përmbajnë nivele relativisht të ulëta të squfurit dhe emetimeve të tjera gërryese.
Artikujt dhe kushtet:

Moti

Dioksidi i squfurit (SO2) është ndotësi më i rëndësishëm i ajrit atmosferik. Prania e SO2 në atmosferë rregullon në masë të madhe shkallën e korrozionit atmosferik të zinkut. Kur acidet me pH nën shtatë sulmojnë dhe gërryejnë veshjen e zinkut të galvanizuar, pH bie dhe shkalla e korrozionit rritet. Mjegulla dhe vesa me pH deri në tre janë vërejtur në vendet industriale. Prandaj, ka kuptim t'i atribuohet gërryerja më e lartë e atmosferave industriale ndotjes SO2 që formon acid të pranishëm në të.

Rezultatet e një studimi të mundshëm të korrozionit të metalit të zinkut të galvanizuar të publikuar në 2015 gjetën ndikimin më të lartë të korrozionit nga SO2, pluhuri, lagështia dhe CO2. Përqendrimet e këtyre ndotësve ishin më të larta gjatë muajve të dimrit; kur rritet djegia e lëndëve djegëse fosile. Prania e klorurit në ajër ndikoi gjithashtu në shkallën e korrozionit.

Dheu

Aciditeti i atmosferës ndikon në shkallën e korrozionit si dhe në aciditetin e tokës. Veshja me zink e çelikut të galvanizuar me zhytje të nxehtë do të zgjasë 35 deri në 50 vjet në tokën më të fortë dhe 75 vjet ose më shumë në tokat më pak gërryese.

Temperatura

Megjithëse lagështia ndikon në korrozion, vetë temperatura ka më pak efekt. Veshjet e zinkut të galvanizuar reagojnë mirë ndaj temperaturave ekstreme të ftohta dhe të nxehta. Nuk ka ndonjë ndryshim domethënës në shkallën e korrozionit në temperaturat nën -40 F për veshjet e galvanizuara me zhytje të nxehtë. Zinku mund të ndikohet në temperatura më të larta.

Sipas një publikimi nga shoqata Amerikane Galvani, temperatura maksimale e rekomanduar për ekspozim të vazhdueshëm të zgjatur është 392 F. Temperaturat e tilla të larta mund të shkaktojnë që shtresa e jashtme e zinkut të zhvishet nga shtresat e aliazhit të zinkut. Megjithëse shtresat e mbetura të aliazhit të zinkut do të ofrojnë mbrojtje ndaj korrozionit për çelikun, mbrojtja do të zgjasë më pak se nëse shtresa e jashtme e lirë e zinkut mbetet e paprekur.

Për shkak se çeliku ka shumë aplikime, do të vazhdojë të përdoret galvanizimi i nxehtë për të siguruar mbrojtje ndaj korrozionit afatgjatë dhe pa mirëmbajtje.

gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip