Beton Altı Trapez Sac Üretimi
Beton altı trapez sac üretimi esnasında bilinmesi gereken teknik bilgiler ve trapez sac üretilirken dikkat edilmesi gereken noktaları inceleyeceğiz.
Öncelikle trapez sac üretiminde kullanılan malzeme olan çelik hakkında biraz bilgi verelim. Çeliğin kesilebilmesi kesme işlemi dediğimiz bir işleme tabi tutulur.
Kesme kuvveti : malzemenin bağlı bulunduğu malzemeden ayrılmasına karşı göstermiş olduğu dirençtir. Uygulanacak kesme kuvvetinin bilmemiz yapılacak kesme işlemi için kullanılacak ekipmanında detaylarını belirleyecektir. Burada kullanılacak bazı formülleri inceleyecek olursak farklı türdeki malzemelerin farklı kesme kuvvetine sahip olduklarını görürüz.
Malzeme cinslerine göre Kesme Dirençleri
Malzeme Cinsi Kesme Direnci t=kg/mm2
Kurşun 2,5
Kalay 3,5
Aluminyum 5,6
Bakır 10
Pirinç 15,5
Nikel 20-25
%0,1 C Soğuk haddelenmiş Çelikler 30
%0,2 C Soğuk haddelenmiş Çelikler 35-40
%0,3 C Soğuk haddelenmiş Çelikler 45-50
Paslanmaz Çelikler 40
Silisyumlu Çelikler 45[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”3586″ img_size=”medium” alignment=”center” title=”Kesme Kuvveti formülü”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
Beton altı trapez sac üretiminde kesme kuvveti neden önemlidir?
Kesme kuvveti beton altı trapez sac üretimi yapılırken galvaniz sac malzemenin hat sonunda istenilen uzunluğa ulaştıktan sonra kesilmesi işleminde işimize yaramaktadır.
Eğer doğru trapez sac kesimi yapılmazsa malzemenin uçlarında eğilmeler ve deformasyonlar olması gözlemlenmektedir.
Trapez sacların montajı esnasında bu tür eğilmeler hem montajda sorun yaratmaktadır hem de ilerleyen süreçte yağmur akıntılarına da sebebiyet vermektedir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sac Bükme
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sac bükme yani bir diğer adı sac eğme işlemi abkant press gibi makinalarda yapılmaktadır.Trapez sac üretiminde sürekli form hatları kullanıldığından dolayı abkant press büküm kullanılmadığını belirtmemiz gerekir.
Sac bükme işlemini anlamamız beton altı trapez ya da trapez sac üretimini de anlamamızı kolaylaştırır.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]ABKANT SAC BÜKÜM
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][ultimate_video u_video_url=”https://www.youtube.com/watch?v=0D0tRPlvGXw” yt_autoplay=”on” yt_sugg_video=”” yt_mute_control=”” yt_modest_branding=”” yt_privacy_mode=”” play_size=”75″ enable_sub_bar=””][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Sac bükme malzeme de bazı farklılıklara yol açmaktadır.Sac bükme öncesinde kullanılacak malzemenin kalitesi yani yumuşaklığı , kalınlığı , yüzey genişliği, yapılacak malzemenin türü gibi bir çok etken durum vardır.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]BETON ALTI TRAPEZ SAC MAKİNESİ
[/vc_column_text][vc_column_text]Beton altı trapez sac makinesi çalışma prensibi olarak sürekli hatlara bir örnektir. Sürekli form hattı ingilizceden dilimize gelen “Continuous Steel Form” ya da “continuous” hatlar olarak bilinirler.Trapez hatlarının bu yapısı rulo galvaniz sacın trapez form hattına bağlanarak istenilen kalıba göre şekillendirilmesi ve ardından uygun uzunlukta kesilmesi ile sonlanır.
Trapez form kalıpları aynı zamanda trapez sac malzemenin de adını vermektedir.
Örneğin 27/200 trapez form için kullanılacak kalıp derinlikleri ve genişlikleri de bu ebatlarda olacaktır.
27/200 trapez formu bir çatı kaplama malzemesi formu olup 27 olarak belirtilen derinlik hadve derinliğini ifade etmektedir.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]