Paslanmaz Çelik Türleri

paslanmaz-celik-turleri

Paslanmaz Çelik Türleri

Paslanmaz Çelik Dört Farklı Çeşidi vardır

  1. Ferritik Paslanmaz Çelik

Az miktarlarda Karbon içeren Chromium’a dayanan ferritik paslanmaz çelik , hem karbon hem de düşük alaşımlı çeliklere benzer bir mikro yapıya sahiptir. İçeriğinde %12 ile %18 aralığında kromiçermektedir. Diğer paslanmaz çelik türleriyle karşılaştırıldığında, kaynaklardaki tokluk olmayışı nedeniyle nispeten ince bölümlerin kullanılmasıyla sınırlıdır. Bununla birlikte, müteahhitler kaynak gerektirmeyen çok çeşitli uygulamalar için ferritik paslanmaz çelik kullanmaktadır. Ek olarak, ferritik çeliği ısıl işlemle sertleştiremezsiniz . Ancak, Molibden ilavesi eklediğinizde, onu deniz suyunda veya diğer zor koşullarda kullanabilirsiniz. Ferritik paslanmaz çelik aynı zamanda manyetiktir, ama ostenitik paslanmaz çelik kadar kolay şekillendirilemez.409 ,430 kaliteler ferritrik paslanmaz çeliğe örnek verilebilir. Öte yandan, ferritik paslanmaz çelik en çok tercih edilen paslanmaz çelik türleri içerisindedir.

  1. Östenitik paslanmaz çelik

Östenitik paslanmaz çelik, bu listede en yaygın kullanılan paslanmaz çelik türlerinden biridir. Azot, Nikel ve Manganez ilavesi içeren bir mikro yapıya sahiptir. Östenitik paslanmaz çeliğin yapısı , normal çelikğe çok yakındır. Fakat sadece şekillendirilebilirlik ve kaynaklanabilirlik sağlayan çok daha yüksek bir sıcaklıkta. Ayrıca, östenitik paslanmaz çelik korozyona azot, krom ve molibden ilave edilerek dayanıklı hale getirilebilir. Isı ile sertleştiremeseniz de, östenitik paslanmaz çelik, yüksek mukavemetli sertleştiğinde yardımcı bir tokluk ve süneklik seviyesini muhafaza etme özelliğine sahiptir. Tipik östenitik paslanmaz çelik , stres korozyonuna yani çatlağına karşı hassastır, ancak yüksek nikel içerikli östenitik paslanmaz çelik, stres korozyon çatlağına karşı direncini arttırmıştır. Nominal olarak manyetik olmayan, östenitik paslanmaz çelik, bileşimine bağlı olarak bir miktar manyetik tepki gösterir. Kaynaklanabilme özelliğinden kaynaklı en çok tercih edilen paslanmaz çelik türüdür. 309,310,314 304 304L 303 gibi paslanmaz çelik kaliteleri örnek gösterilebilir.

  1. Martenzitik paslanmaz çelik

Ferritik paslanmaz çeliğe benzer şekilde, Krom üzerinde yüksek Karbon seviyelerine sahip martenzitik paslanmaz çelik tabanlar. Karbonlu ve düşük alaşımlı çeliklere benzer şekilde martensitik paslanmaz çeliği temperleyebilir ve sertleştirebilirsiniz. Orta derecede korozyon direnci ve yüksek mukavemet gerektiren yerlerde martenzitik paslanmaz çelik kullanabiliriz. Paslanmaz çeliğin manyetik tipleri arasında sayıldığı için düşük şekillendirilebilirlik ve kaynaklanabilirlik özelliğine sahiptir . Firmalar martenzitik paslanmaz çeliği, sac ve plaka formunu gerektiren uzun ürünlerde çok iyi tercih edilirler. Martenzitik paslanmaz çelik yüksek aşınma direncinden kaynaklı aşınmanın yüksek olduğu yerlerde kullanılan paslanmaz çelik türüdür.

  1. Dubleks Paslanmaz Çelik

Yarı östenitik ve yarı ferritik olan bir mikroyapı ile dupleks paslanmaz çelik , bu paslanmaz çelik türlerinden daha yüksek dayanıma sahiptir. Dubleks paslanmaz çelikler, östenitik kalitelere kıyasla yüksek krom içeriği (% 20.1-25.4) ve düşük nikel içeriği (% 1.4–7) ile karakterize edilir. Aynı zamanda stres korozyon çatlağına karşı da dayanıklıdır. “Yalın” çift yönlü paslanmaz çelik, normal östenitik paslanmaz çeliğe benzer korozyon direncine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. Ancak korozyon çatlağını strese karşı arttırılmış direnç ve dayanıklılık içerir. “Süper dupleks” paslanmaz çelik ayrıca, normal östenitik paslanmaz çeliğe kıyasla korozyona karşı direnç ve dayanıklılığı arttırmıştır. Ayrıca, doğru ısı girişini ve kaynak sarf malzemelerini kullanmaya özen gösterdiğiniz sürece kaynak yapılabilir. Dubleks paslanmaz çelik ayrıca orta derecede biçimlendirilebilirliğe sahip manyetiktir .

  • Yüksek güç ve tokluk
  • Çok iyi korozyon direnci
  • İyi kaynaklanabilirlik
  • Hafif
  • Manyetik

Korozyon direncini arttırmak için molibden (% 0.3-4) ve azot eklenirken azot da mukavemeti arttırır. Dubleks sınıfları LDX 2101 ve 2304 bazen yalın dubleks sınıfları olarak adlandırılırken, dubleks sınıfları 2507 ve 4501 ayrıca 25Cr süperdupleks sınıfları olarak da adlandırılır. Ferrit içeriği nedeniyle, dubleks sınıfları manyetiktir.

Paslanmaz çelik, çok çeşitli ürünler için popüler ve uygun fiyatlı bir seçimdir. Aslında üretilen tüm paslanmaz çeliğin yarısı, evlerimizde, ofislerimizde, hastanelerimizde ve arabalarımızda her gün gördüğümüz, dokunduğumuz ve kullandığımız ürünlerde kullanılıyor. Bu ürünler, mutfak aletlerinden oto gövdelerine ve korkuluklardan mimari kaplamalara kadar her şeyi içerir. Ama paslanmaz çelik tam olarak nedir? Ve günlük ürünlerde en çok hangi paslanmaz çelikler kullanılıyor? Bu soruları yanıtlamak için en yaygın paslanmaz çelik türlerine ve her birinin özelliklerine bakalım.

430-kalite-paslanmaz
430-kalite-paslanmaz

Paslanmaz çelik türleri, birçok farklı tip ve kaliteye sahip bir malzemedir. Bu makale, SS316 ve SS304 olan en popüler iki tür arasındaki fark konusunda size rehberlik edecektir.

Paslanmaz çelik, gıda maddeleri endüstrisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır ve tamamen lisanslıdır. Bu metalin doğal özelliklerinden faydalanırken, aynı zamanda korozyona karşı direnç veya çevrenin stabilitesi elde etmek isteyenler için tercih edilen malzemedir.

Paslanmaz ve ısıya dayanıklı çeliklerin en yaygın olarak kullanılanı olan 304, endüstriyel ortamların yanı sıra birçok kimyasal aşındırıcıya karşı iyi bir korozyon direnci sunar. 304 Paslanmaz Çelik çok iyi şekillendirilebilirliğe sahiptir ve tüm yaygın yöntemlerle kolayca kaynaklanabilir. 304/304L çift sertifikalı.

Gerçek paslanmaz üretimi 1910’da Almanya’daki Krupp Ironworks’de başladı ve 1912’de Newark, New Jersey yakınlarında bir Amerikan fabrikası kuruldu. Paslanmaz çelik için daha az bilinen ancak daha ilginç uygulamalardan ikisi Krupp malzemesinden yapılmıştır: ilki 1929’da Albay J. Walter Christie tarafından tasarlanan bir tanktı; ikincisi ise Albay R.E. tarafından yapılan deneysel bir bisikletti. Bu aynı zamanda eskiler. Bu öncüler, paslanmaz çeliğin daha da teknik uygulamalar için umut vaat ettiğini gösterdi.

Paslanmaz çelik, korozyona dayanıklı farklı çelikleri tanımlayan genel bir terimdir. Malzemenin uygulanacağı ortama uyum sağlamak için üretilen çeşitli paslanmaz çelik kaliteleri, türleri ve yüzey kaplamaları vardır. Paslanmaz çelik, mukavemet, yüksek sıcaklık direnci ve/veya korozyon direncinin önemli olduğu durumlar için idealdir.

Paslanmaz çelik pinglenebilir veya ileri geri bükülerek kavisli bir şekle getirilebilir. Yüzey ince bir krom oksit tabakasından oluşur. Korozyona karşı koruma sağlamak için çizilmemeli veya soyulmamalıdır.

Paslanmaz çelik, korozyona dayanıklı çelikler ailesi için genel bir terimdir. Birçok bilimsel keşif gibi, paslanmaz çeliğin kökeni de tesadüfi bir kazada yatmaktadır. 1913’te İngiltere, Sheffield Harry Brearley, silah namlularında kullanılmak üzere yeni çelik alaşımlarının geliştirilmesini araştırıyordu – bu, Boer Savaşı’ndaki İngiliz silahlarının düşük performansının yol açtığı bir araştırmaydı.

Paslanmaz çelik, en az %10 krom içeren bir çelik alaşımıdır. Çelikler, paslanmaz çeliği oluşturan ve esas olarak karbon, demir ve silikondan oluşan ana bileşendir.

Paslanmaz çelik, birbirine bağlanmış bir dizi metal olmasına rağmen, karışımın özellikleri genellikle bileşen elementlerinden farklıdır. Etler, süt ürünleri ve sebzelerden kaynaklanan korozyona karşı dayanıklıdır, ancak birçok kimyasalın saldırısına karşı savunmasızdır.

Paslanmaz çelik, minimum %10,5 krom içeriğine sahip bir demir alaşımıdır.

Paslanmaz çelik, ev ve işyeri çevresindeki tencere, mutfak aletleri, lavabolar, armatürler ve diğer öğeler için mükemmel bir seçimdir. Molibden ilavesi, özellikle klorürlere ve diğer endüstriyel solventlere karşı korozyon direncini arttırır. 316L Paslanmaz Çelik, metalik kontaminasyonu en aza indirmek için genellikle gerekli olan ilaç ve gıda endüstrilerinde kullanılır.

Paslanmaz çelik Türleri

Diğer çelik türlerine kıyasla paslanmaz çelik paslanmaya karşı daha dayanıklıdır. Ancak aldanmayın: Paslanmaz çelik, korozyona veya paslanmaya karşı tamamen bağışık değildir. İşte paslanmaz çeliği korozyona dayanıklı yapan şeyler ve onu temizlemenin ve yeni gibi görünmesini sağlamanın en iyi yolları.

İlk aşama: paslanmaz çelik eritme ve rafine. İkinci adım: paslanmaz çelik döküm hassasiyeti. Sonraki adım: paslanmaz çelik kapsamlı performans ayarı. Son aşama: sıcak haddeleme, bantlama, soğuk haddeleme, ısıl işlem ve bitirme.

paslanmaz-sac
paslanmaz-sac

Paslanmaz çelik, minimum yaklaşık %11 krom içeren demir bazlı bir alaşımlar grubudur:demirin paslanmasını önleyen ve ayrıca ısıya dayanıklı özellikler sağlayan bir bileşim.:Paslanmaz çeliğin farklı türleri veya alaşımları vardır. belirli özellikleri en üst düzeye çıkarmak için formüle edilmiştir: örn., güç veya korozyon direnci. Paslanmaz çelikler sadece aletlerde ve pişirme kaplarında değil, aynı zamanda lavabolarda ve cerrahi ekipmanlarda da bulunur.

Paslanmaz çelik, otomobiller, ev aletleri ve inşaat dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılan fabrikada üretilen metaldir. Paslanmaz çelik, bir metal alaşımı oluşturmak için kromun karbon ve demir ile birleştirilmesiyle oluşturulur.

nless çelik, minimum %10,5 krom içeren bir demir alaşımıdır. Çelikteki krom, metalin bütünlüğünü koruyan görünmez, korozyona dayanıklı bir film üretir. Pasif katman olarak adlandırılan bu koruma katmanı, daha fazla korozyonun çelik malzemeye yayılmasını önler.

Paslanmaz çelik türleri, ısı ve makine ile korozyona karşı dayanıklı olduğu bilinen bir paslanmaz çelik türüdür. Paslanmaz çelik, krom, karbon veya krom ve bazı durumlarda nikel içermeyen %60 demirden oluşur. Yüksek alaşım içeriğine sahip çeliğe paslanmaz çelik denir.

Paslanmaz çelikler, minimum 10,5 krom içeren demir alaşımlarıdır. Diğer alaşım elementleri, yapılarını ve şekillendirilebilirlik, mukavemet ve kriyojenik tokluk gibi özelliklerini geliştirmek için eklenir. Bunlar nikel, molibden, titanyum ve bakır gibi metalleri içerir. Malzeme ferromanyetik bir çeliktir. Bu çelikleri piyasada tanımlanabilir kılan bir özellik, malzemeye verilen tip ciladır. Beş farklı yüzey bitişi vardır: –Tavlanmış veya ısıl işlem görmüş –Kalçası alınmış –Quarto plaka –1B bitiş veya taşlanma yok –2B bitiş veya taşlanma yok –4 bitiş yok

Görünmez, yapışkan, aşınmaya dayanıklı bir krom oksit filmi oluşturmak için krom çelik krom ve nikel. Bu filmler kendi kendini onarır – çizilseler veya bazı bölgelerden çıkarılsalar bile, birkaç dakika içinde yeniden şekillendirilirler ve alttaki paslanmaz çeliği korurlar. Pasivasyon, serbest demiri yüzeyden uzaklaştırır ve çeliği korozyondan koruyan yapışkan bir oksit tabakası oluşturur. Ferritik – ferritik paslanmaz çelikler, çok az nikel içeren veya hiç içermeyen demir-krom alaşımları olduğu için sıradan karbon çeliğine çok benzeyen bir ferrit mikro yapıya sahiptir (2018).

farklı üretim yöntemleri ile üretim yapan bir üründür. Piyasada satılan ve üretilen çeşitleri sizlere sunuyoruz.