Што е галванизиран челик? Кои се областите на употреба на галванизиран челик?

galvaniz çelik sac

Што е галванизиран челик? Кои се областите на употреба на галванизиран челик?

галванизиран челиксе однесува на челична плоча чија површина е обложена со цинк. Поцинкувањето е економичен и ефикасен антикорозивен метод кој често се користи, а околу половина од светското производство на цинк се користи во овој процес. Топло поцинкуваниот челик ги има најдобрите сеопфатни својства како отпорност на корозија, формирање и премачкување, како и предностите на трошоците и добриот изглед.

Може да се подели во следните категории според методите на производство и преработка:

1- Топло потопено галванизиран челик косата. Челичната плоча е потопена во бања со стопен цинк и слој од цинковен челичен лим е залепен на површината. Во моментов, главно се произведува со континуиран процес на галванизирање, односно спирален челичен лим се потопува во континуирана цинкова бања со стопен цинк за да се направи лим од поцинкуван челик.

2-  Поцинкуван челичен лим  Овој челичен лим се произведува и со методот на топло натопување, но веднаш по напуштањето на резервоарот, се загрева до приближно 500 °C за да се формира легиран тенок слој од цинк и железо. Ова галванизиран челик Листот има добра адхезија и заварливост.

за покривни панели галванизиран челик ролна

3- Поцинкуван челичен лим. произведени со галванизација галванизиран челик лист има добра обработливост. Но, облогата е тенка и отпорноста на корозија не е добра како галванизираниот лим со топло натопи;

4- Едностран и двостран диференцијален галванизиран челик. Еднострана галванизиран челик, односно само една страна поцинкувани производи. Има подобра приспособливост при заварување, боење, третман против 'рѓа и обработка од двостраниот поцинкуван лим. За да се надминат недостатоците на необложениот цинк од едната страна, постои друг тип на поцинкуван лим обложен со тенок слој цинк, односно двостран поцинкуван лим од другата страна;

5- легура и композит галванизиран челичен лим. Цинк и алуминиум, олово, цинк итн. Изработен е од други метали како челик или дури и композитни обложени челични плочи. Овој челичен лим има и одлични перформанси против 'рѓа и добри перформанси на обложување.

Во прилог на горенаведените пет типа, обоени галванизирани челични лимови, печатени обложени галванизиран челик лимови и поливинил хлорид ламинирани галванизирани челични лимови. Сепак, топло-поцинкуваниот лим сè уште е најшироко користен.

 

галванизиран челик применети места

Поцинкуваниот челик главно се користи во градежништвото, лесната индустрија, автомобилската индустрија, земјоделството, сточарството, рибарството и комерцијалната индустрија.

Градежништвото главно се користи во граѓански градежни куќи антикорозивни стоп-индустриски материјали и панели, покривни решетки, балконски панели, прозори, киосци, магацини, тркалачки врати, греалки, цевки за дождовница итн.

Лесна индустрија, апарати за домаќинство, цивилни оџаци, кујнски прибор итн. Се користи за домување. Автомобилската индустрија главно се користи за производство на делови отпорни на корозија за автомобили;

Намотка од галванизиран челик за покривни панели – Апликација со трапезоиден лим

Земјоделството, сточарството и рибарството главно се користат за складирање и транспорт на жито, замрзната преработка на месо и рибни производи итн. Користење за;

Прометот главно се користи за складирање и транспорт на материјали, алатки за пакување и сл. Фрижидери, машини за перење, прекинувачи, клима уреди, микробранови печки, тостери, копири, автомати, вентилатори, правосмукалки итн. галванизиран челик користете лим.

топла натопи галванизиран челичен лим

Класификација на галванизиран челик
Поцинкуваниот лим е поделен според распоредот: има цинк цвет поцинкуван лим и нецинк цвет поцинкуван лист.

Според дебелината на цинк слојот: 80 GR цинк; 100 гр цинк; 120 гр цинк; 180 гр цинк; 275 гр цинк.

Galvaniz rulo sac
Поцинкуван калем лист

Што е галванизиран лим?

Многу луѓе знаат што е галванизиран челик. Се користи за широк спектар на апликации од HVAC канал до градинарски кофи; домашна декорација за корпи за отпадоци. Облогата со плуг на површината го прави визуелно привлечен, но исто така го прави поиздржлив и отпорен на корозија.

Значи, како се прави галванизиран челик? Од каде потекнува овој плуг? Ајде да дознаеме.

Топло потопено Поцинкуванцицање

Поцинкуваниот челик е јаглероден челик обложен со цинк. Најчестиот метод за обложување со цинк е процесот на топло натопување.

Процесот на топло натопување вклучува потопување на јаглеродниот челик во бања со стопен цинк (приближно 680 степени целзиусови). Кога материјалот се отстранува од цинковата бања и се лади, се јавува реакција на кислородот во воздухот. Реакцијата предизвикува цинкот да стане дел од челикот (врска од легура на железо и цинк). Изгледа дека новата површинска завршница има кристална завршница или блескава завршница.

Иако ова е најчестата форма на галванизација, таа често се користи за челични производи кои претходно биле произведени бидејќи дебелината на финалниот производ не може лесно да се контролира. Друг метод на галванизација е континуирано поцинкување.

Поцинкуван лим

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик