Области за употреба и хемиски конструкции на листови за котел

Области за употреба и хемиски конструкции на листови за котел

Можеби сте виделе дека листовите на котлите, наречени и челици на садови под притисок, на почетокот ја имаат буквата P. Тоа е затоа што материјалот е во групата на квалитет P. Има висока цврстина на истегнување и принос. Отпорот на лази и отпорност на удар при високи температури се доста добри. Механичките својства ќе варираат во зависност од видот и количината на легираниот елемент содржан во материјалот.

Области за употреба на листови за котел

Котелските листови се познати по тоа што се отпорни на притисок. Благодарение на оваа карактеристика, се користи во производството на различни производи во индустријата. Најпознато место за производство е Ердемир. Неговата одлична формабилност и заварливост се други предности. Со оглед на тоа што заварливоста се одредува според својствата на термичка обработка, таа се кали и се продава откако ќе се нормализира или стврдне на пазарот.

Високата температура и притисок се опасно прашање сами по себе. Прекумерниот притисок може да предизвика експлозии, истекување на гас и пожар. Поради оваа причина, изборот на материјал за садови под притисок што ќе се произведуваат во индустријата е од големо значење. Производите отпорни на висок притисок се добиваат со користење на листови за котли. Пареата и гасовите во интеракција со топлината може да предизвикаат корозија по некое време. листови за котел Благодарение на неговата карактеристика отпорна на корозија, нуди безбедно користење долго време.

За производство на вградени системи што ќе се користат во области со големи работни површини како што се патишта, брани или градилишта листови за котел користени. Се користи во изградбата на цевки за ТНГ и цевки кои носат топли течности. Тоа е добар материјал за индустријата за рафинирање на нафта.

Листови за котли Хемикалии

Голем број на котли со различен состав и квалитет косата има. Додека количината на Mn е поголема кај нелегираните, S и P елементите се помали. Тие се подложени на процес на нормализација со цел да се избегнат несакани грешки како грубост, пукнатини, груби гребнатини. Единствениот недостаток е тоа што неговите механички својства почнуваат да се намалуваат по 350 степени. Затоа, беше неопходно да се произведе алтернативен материјал, при што беа пронајдени листови за котел со ниска легура, кои беа додадени во одредени пропорции на елементите Cr, Mo, Mn, W и V. Овде, количината на молибден со кратенката Мо игра критична улога. Со додавање на %0.25 до %1.10 на материјалот, се обезбедува да издржи високи температурни услови.

P355NH Квалитет и хемиска структура

Квалитетот P355nh е дефиниран како најиздржлив лист меѓу листовите на котелот.

 

p355nh kimyasal yapısı
p355nh хемиска структура

https://istanbultrapez.com/

https://istanbulgalvaniz.com/

magneticbileklik.com

Цените на челикот

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик