Кои се хемиските својства на 16mo3?

16mo3 kimyasal değeri

16mo3 хемиски својства

Бидејќи стандардите ASTM (ASME) најчесто се користат при дизајнирање на цевководи, понекогаш е неопходно да се најде добар ASTM/ASME еквивалент за челик EN 16Mo3.

16Mo3 материјал ASTM еквивалент:
Бесшевни цевки: ASTM A335 P1
Прачки: ASTM A217 WC1
Заварени цевки/плочи: ASTM A204 Gr.A & Gr. Б

Општо земено, 16Мо3 Тоа е легиран челик Cr-Mo. Додавањето молибден (Mo) не само што ја зголемува отпорноста на корозија со дупчиња, туку и значително ја зголемува јачината на лази при покачени температури. Хромот (Cr) ја зголемува отпорноста на водороден напад и графитизација на високи температури.
Достапни челични 16Mo3 плочи
Дебелина: од 3 до 150 мм


Механички својства

Р ех Минимална јачина на отстапување / Минимална јачина на отстапување / Лимит d минимална еластична
Р м Јачина на истегнување / Zugfestigkeit / A цврстина на истегнување
а Минимално издолжување / минимално издолжување / минимално издолжување
Ј Тест на удар со засек / Kerbschlagbiegeversuch / Тест на свиткување на удар

 

Услови за термичка обработка

+ А меко жарено
+ AC Греење за да ги направи карбидите сферични
+ АР како валани
+ АТ Решението се варат
+ В ладно нацртано / тешко
+ CR ладно валани
+ FP Третирани според структурата на ферит-перлит и опсегот на цврстина
+ Јас Изотермално жарење
+ LC ладно нацртано / меко
+ М Термомеханичко тркалање
+ А нормализиран
+ NT нормализиран и калено
+ У Дождот се зацврсти
+ ЈП Соголени
+ кг Воздух изгаснат и калено
+ QL Течност изгаснат и калено
+ QT угасне и калено
+ С Третирани за да се зголеми стрижењето
+ SH Свиткан и свртен
+ СР студено и ослободено од стресот
+ Т стврднат
+ ТХ Третирани до опсег на цврстина
WW+ Работеше жешко
+ У Суровини

 

16mo3 хемиски својства
Хемиски состав на челик% 16Mo3 (1.5415): EN 10028-2-2003

 

В и мн Ни П С кр радосен N- со
0.12 – 0.2 до 0,35 0.4 – 0.9 максимум 0,3 максимум 0,025 максимум 0,01 максимум 0,3 0.25 – 0.35 максимум 0,012 максимум 0,3

 

Механички својства на челик 16Mo3 (1,5415)

 

Номинална дебелина (мм): до 60 60 – 100 100 – 150 150 – 250
рм – Јачина на истегнување (MPa) (+ N) 440-590 430-580 420-570 410-570
Номинална дебелина (мм): до 250 250 – 500
рм – Јачина на истегнување (MPa) (+ QT) 440-570 420-550

 

Номинална дебелина (мм): до 16 16 – 40 40 – 60 60 – 100 100 – 150 150 – 250
РеХ – Минимална јачина на попуштање (MPa) (+ N) 275 270 260 240 220 210
Номинална дебелина (мм): до 250 250 – 500
РеХ – Минимална јачина на попуштање (MPa) (+ QT) 265 250

 

КВ – Енергија на удар (J) попречно, (+ N) +20°
27
КВ – Енергија на удар (J) надолжно, (+ QT) +20°
50
КВ – Енергија на удар (J) попречно, (+ QT) +20°
34
КВ – Енергија на удар (J) надолжно, +20°
40

 

А – мин. издолжување на фрактура (%) надолжно., (+ QT) 23
А – мин. издолжување при фрактура (%) попречно, (+ N) 20
Номинална дебелина (мм): до 40 40 – 60 60 – 100 100 – 150
А – мин. издолжување на фрактура (%) (+ N) 24 23 22 19

 

 

16mo3 Kalite Sac
16mo3 Лист за квалитет

 

16Мо3 Еквивалентни класи на челик (1,5415)

Предупредување! само за референца

ЕУ
МК
САД
Германија
DIN, WNr
Јапонија
JIS
Франција
АФНОР
Британија
БС
Италија
УНИ
Шпанија
УНЕ
Шведска
СС
Полска
PN
Чешка република
CSN
Австрија
ОНОРМА
Внатрешна
ISO
16Мо3
A204Gr.A
A204Gr.B
15Мо3
16Мо3
STBA12
15Д3
1503-243 Б
240
243
15Мо3
16Мо3
16Мо3
2912
16 М
15020
15Mo3KW
F26
P26
TS26
грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик