Што е галванизиран лим? Кои се методите на галванизација?

galvaniz sac üreticileri, sıcakdaldırma galvaniz ,erdemir galvaniz sac fiyatları, erdemir galvaniz sac kaliteleri, dx51 kalite galvaniz rulo sac fiyatları ,dx52 kalite galvamiz sac firmaları, dx53 kalite galvaniz sac, dx 54 kalite sac galvaniz kaplama kalınlığı

Што е галванизиран лим?

Поцинкуван лим Тоа е облога од цинк направен за заштита на материјали од галванизиран челик од корозија. Корозијата на челик се јавува кога челичниот материјал доаѓа во контакт со воздух или вода. Времето на оксидација на челиците исто така варира во зависност од различните атмосферски услови. Цинкот се топи на 450 °C. Температурата на топење на челикот е 1200 °C.

Galvaniz çelik fiyatları neden yüksek
Зошто цените на галванизираниот челик се високи?

Што е топло галванизирање, Поцинкување со топло поцинкување

Поцинкувањето првпат го пробал францускиот хемичар Мелуин во 1742 година за да ги заштити приборот од корозија. Италијанецот Луиџи Галвани открил во 1780 година дека облогата може да се направи со контактирање на два различни метали, што доведе до процесот на галванизација и на крајот потекнува од името „галванизирање“.

Во 1837 година, Станислас Сорел се пријавил за првиот патент. Францускиот Станислас е исто така име за нерѓосувачки челици. На англиски, нерѓосувачкиот челик е напишан како Нерѓосувачки челик.

Топло поцинкување е меѓу секторите што добиваат инвестиции во нашата земја во последните години. Галдер односно, кога ќе ги погледнеме активностите и членовите на Здружението на генерални галванизатори, гледаме дека десетици компании во Турција прават топло поцинкување. Големината на топло поцинкуваните базени ја одредува и големината на челикот што треба да се поцинкува.

galvaniz çelik
галванизиран челик

Методи на галванизација

Поцинкување со топло натопување : топло поцинкувано или HDG (т.е. топло поцинкувано): Најчестиот метод за поцинкување. Тоа се одвива во континуирани линии за галванизација додека листовите на намотката минуваат низ базенот со стопен цинк. челик стрHDG во индустријата - ГИ или исто така наречен лист GZR. Ердемир галванизирање Листовите произведени во линијата се нарекуваат GZR. Ердемир Поцинкуван лим Тие се наведени со симболот Гзр. Ердемир галванизиран лим за комерцијални оценки се DX51, DX52, DX53 и DX54. Листовите Erdemir Gzr започнуваат од дебелина од 0,20 mm и можат да се произведуваат до 2 mm.

Електро поцинкуван слој: Тоа е метод на обложување со цинк, кој е сосема различен од процесот на топло поцинкување. Се применува на челик во процесот на галванизација со цинк. Со анодна цинкова плоча, катодата е челик, а електролитот е цинк сулфат. Со други зборови, наместо да се натопи во цинк, цинкот се прилепува на наелектризираните листови, со што се добива поцинкуван лим. Ова Поцинкуван лим Иако потрошувачката на електрична енергија е многу висока во методот на обложување, се обезбедува одличен резултат.

Ердемир галванизиран лим Тоа е првиот турски производител на поцинкуван лим во областа на обложување. Во последниве години, многу приватни организации инвестираа во производство на галванизиран лим. Всушност, инвестицијата на Tosyalı Toyo, направена заеднички од Tosyalı Holding со јапонски инвеститори, стана најголемиот капацитет за обложување на галванизиран лим во последниве години.

грешка: Содржината е заштитена!!
mk_MKМакедонски јазик