Si prodhohet çeliku?

Si prodhohet çeliku?

prodhimi i çelikut dhe metodat e prodhimit të çelikut u përmirësuan ndjeshëm me fillimin e nevojës për prodhim industrial në fund të viteve 1800. Megjithatë, metodat e reja ende mbështeten në përdorimin e oksigjenit për të zvogëluar përmbajtjen e karbonit në hekur.

Sot, prodhimi i çelikut përdor materiale të ricikluara, skrap, si dhe lëndë të para tradicionale si mineral hekuri, qymyr dhe gur gëlqeror. prodhuesit e çelikut Çeliku përgjithësisht prodhohet në dy mënyra, prodhimi i çelikut me oksigjen dhe furrat me hark elektrik, këto metoda përdoren pothuajse në të gjitha në fabrikat e çelikut përdoret.

Paslanmaz sac üretimi
Prodhimi i fletëve inox

Le të shqyrtojmë prodhimin e çelikut në disa hapa:

Hapi i parë, prodhimi i hekurit, përfshin inputet e papërpunuara të mineralit të hekurit, koksit dhe gëlqeres të shkrirë në furrat e zjarrit. Hekuri i shkrirë, i quajtur edhe metal i nxehtë, ende përmban 4-4,5 për qind karbon dhe papastërti të tjera që e bëjnë atë të brishtë.

Ekzistojnë dy metoda kryesore të prodhimit të çelikut në fazën e parë: (Furra bazë Oxygen, BOF) dhe metoda më moderne (Electric Arc Furnace, EAO). Metodat BOF shtojnë skrap të ricikluar në hekurin e shkrirë në një furrë përzierjeje.

Në temperatura të larta, oksigjeni derdhet përmes metalit me shpejtësi të lartë, duke reduktuar përmbajtjen e karbonit në 0-1,5 për qind. Megjithatë, metoda EAO kombinon mbetjet e çelikut të ricikluar duke përdorur furra elektrike me fuqi të lartë (temperatura deri në 1650 C) për të shkrirë metalin dhe për ta transformuar atë në çelik me cilësi të lartë.

sıcak haddelenmiş rulo
spirale të mbështjellë të nxehtë

Faza e dytë e prodhimit të çelikut përfshin përpunimin e çelikut të shkrirë ose çelikut të lëngshëm, të prodhuar nga të dyja metodat BOF dhe EAO për të rregulluar përbërjen e çelikut. Kjo bëhet duke shtuar ose hequr disa elementë dhe/ose duke manipuluar temperaturën dhe mjedisin e prodhimit. Në varësi të llojeve të çelikut të dëshiruar për t'u marrë, mund të përdoren proceset e mëposhtme të prodhimit të çelikut në fazën e dytë:

 • të përzihet
 • tenxhere
 • injeksion kovë
 • reduktimi i gazit
 • Rregullimi i përbërjes me shkumë argon i mbyllur me fryrje oksigjeni
sıcak haddeleme işlemi
procesi i rrotullimit të nxehtë

Derdhja e vazhdueshme është derdhja e çelikut të shkrirë në kallëpe, në të cilat një shtresë e hollë çeliku derdhet në një kallëp të ftohur në mënyrë që të ngurtësohet. Çeliku i ngurtësuar tërhiqet duke përdorur rula. Gjatë rrotullimit, çeliku ftohet plotësisht dhe ngurtësohet. Pritini në gjatësinë e dëshiruar në varësi të aplikimit; Bëhet në çarçafë për produkte të sheshta dhe në bileta për produkte të gjata. Në këtë fazë, gjerësia e kallëpeve në të cilat derdhet çeliku i lëngshëm është i rëndësishëm. Nëse prodhohet një fletë e sheshtë, ajo duhet të derdhet në kallëpe të quajtura pllaka.

Në formimin fillestar, çeliku i derdhur hiqet më pas në forma të ndryshme, zakonisht me rrotullim të nxehtë, për të hequr defektet e derdhjes. Rrotullimi bëhet për të siguruar formën dhe cilësinë e dëshiruar të sipërfaqes. Produktet e petëzuara në nxehtësi ndahen në produkte të sheshta, produkte të gjata, tuba pa probleme, profile rrotulluese ose produkte speciale.

Prodhuesit e çelikut më në fund do ta marrin çelikun në formën e tij përfundimtare me anë të teknikave të rrotullimit, ku ai i jep çelikut formën dhe vetitë e tij përfundimtare. Këto teknika përfshijnë:

 • Formimi nën pikën e rikristalizimit të metalit (rrokullisje e ftohtë) ndikon në ndryshimin mekanik.
 • Pjekja
 • kalitje
 • E praruar (galvanizuar) nëse kërkohet
 • Trajtim sipërfaqësor
 • Paketimi
çelik tavlama işlemi
procesi i pjekjes së çelikut
gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip