Si prodhohet çeliku inox? 2022

Si është bërë çeliku inox?

Çelik inoxËshtë një aliazh hekuri me elementë shtesë si kromi, nikeli, silikoni, mangani, azoti dhe karboni. Vetitë e aliazhit përfundimtar mund të rregullohen mirë duke ndryshuar sasinë e elementeve të ndryshëm.

Krom Çelik inox Rëndësia e të bërit

Kromi është thelbësor për prodhimin e çelikut inox; Në fakt, nuk ka asnjë alternativë të qëndrueshme. Kromi është një element tranzicioni i fortë, rezistent ndaj korrozionit që i jep çelikut inox rezistencën ndaj korrozionit. Në përgjithësi, sa më e lartë të jetë përmbajtja e kromit, aq më rezistent ndaj korrozionit është çeliku.

Paslanmaz sac üretimi
Prodhimi i fletëve inox

Procesi i fabrikimit të çelikut inox

Shkrirja e çelikut

Lëndët e para shkrihen së bashku në një furrë me hark elektrik. Mund të duhen 8 deri në 12 orë derisa metali të shkrihet.

Heqja e përmbajtjes së karbonit

Faza tjetër është heqja e karbonit të tepërt. Kjo bëhet duke përpunuar metalin e shkrirë në një konvertues AOD (Argon Oxygen Decarburization). Konvertuesi redukton karbonin duke injektuar një përzierje oksigjen-argon. Në këtë fazë, AOD mund të shtojë elementë të tjerë aliazh si nikeli dhe molibden në konvertues.

Përndryshe, një konvertues VOD (Vakum Oxygen Decarburization) mund të përdoret kur kërkohet një përmbajtje shumë e ulët karboni.

Shumica Çelik inox ka kërkesa strikte të cilësisë. Procesi i akordimit lejon rregullime të imta në përbërjen kimike. Rregullimi është kur çeliku përzihet ngadalë për të hequr elementët e padëshiruar dhe për të rritur masën duke mbrojtur përbërjet e dëshiruara brenda kufijve të temperaturës.

duke formuar

Tani çeliku i shkrirë derdhet në forma. Këto forma mund të jenë lule (forma drejtkëndore), trungje (forma të rrumbullakëta ose katrore), pllaka, shufra ose tuba.

sıcak haddeleme işlemi
procesi i rrotullimit të nxehtë

rrotullim i nxehtë

Rrotullimi i nxehtë vjen në fushë në një temperaturë mbi temperaturën e kristalizimit të çelikut përsëri. Temperatura neto varet nga klasa e dëshiruar e çelikut inox. Format e çelikut nxehen dhe kalohen nëpër rula të lartë. Lulëzimi dhe bileta ndodhin në formën e shufrave dhe telit. Fletët formohen në pjata, shirita dhe fletë.

Rrotullimi i Ftohtë

Rrotullimi i ftohtë përdoret aty ku nevojiten dimensione jashtëzakonisht të sakta ose një përfundim tërheqës. Procesi zhvillohet nën temperaturën e rikristalizimit të çelikut. Rrotullimi i ftohtë realizohet duke përdorur rrotulla me diametër të vogël dhe një seri rrotullash mbështetëse. Ky proces lejon prodhimin e fletëve të mëdha me sipërfaqe të përmirësuara.

çelik tavlama işlemi
procesi i pjekjes së çelikut

pjekja e çelikut

pjekja, Çelik inox Është procesi i përdorur për zbutjen, rritjen e duktilitetit dhe përmirësimin e strukturës së kokrrizave. Ndërkohë, përdoret për të lehtësuar streset e brendshme në metal nga proceset e mëparshme. Gjatë procesit të pjekjes, çeliku nxehet dhe ftohet në kushte të kontrolluara.

Heqja e çelikut

Procesi i pjekjes hap derën për formimin e luspave në çelik. Këto peshore shpesh hiqen duke përdorur turshi, i cili përfshin larjen e çelikut në acid nitrik-hidrofluorik. Elektropastrimi është një metodë alternative që përdor rrymën elektrike për të hequr ekuilibrin.

Prerja

Çelik inox tani mund të pritet në gjatësinë e dëshiruar. Prerja mekanike është metoda më e zakonshme. Mund të pritet drejt me tehe gijotinë çeliku inox, rrethi i prerë me tehe rrethore mund të pritet duke prerë me tehe me shpejtësi të lartë, ose të pritet me grusht. Metoda të tjera përfshijnë prerjen me flakë, e cila përdor një pishtar të ndezur me flakë të fuqizuar nga oksigjeni, propani dhe pluhuri i hekurit, ose prerja Plasma Jet, e cila përdor një kolonë gazi jonizues me një hark elektrik për të prerë metalin.

Për produktet prej çeliku inox, cilësia e sipërfaqes është e rëndësishme, veçanërisht në aplikimet ku pamja është e rëndësishme. Ndërsa shumica e njerëzve janë të njohur me pamjen e çelikut të pandryshkshëm të përdorur për produktet e konsumit, në fakt ekzistojnë një sërë opsionesh përfundimi.

Rrotat bluarëse ose rripat gërryes përdoren zakonisht për të bluar ose lustruar çelikun. Mënyra të tjera përfshijnë lustrimin me rrota pëlhure me grimca gërryese, gravurë të thatë duke përdorur spërkatje me rërë dhe gravurë të lagësht duke përdorur solucione acidi. Sipërfaqja e lëmuar siguron rezistencë më të mirë ndaj korrozionit.

gabim: Përmbajtja është e mbrojtur !!
sqShqip